You are here

Στο Υπουργικό ο προϋπολογισμός του 2023

22/09/2022 07:02

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, θα τεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους, ώστε να λάβει τη σχετική έγκριση, πριν αποσταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση.

Παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν στην ετοιμασία του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος για πρώτη φορά θα κατατεθεί σε δύο διαφορετικές μορφές, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών Μελίνα Κατσουνωτού, δήλωσε στη StockWatch ότι ο προϋπολογισμός του 2023, θα τεθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, είπε ότι και σημαντικός αριθμός από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν προωθήσει τους προϋπολογισμούς τους για το 2023, στο υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης, οι προϋπολογισμοί έπρεπε να προωθηθούν στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ενώ από την πλευρά του, να τους προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό, η συζήτηση του στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου, όπως είθισται στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος θα παρουσιάσει για τελευταία φορά τους σχεδιασμούς της παρούσας κυβέρνησης, για το επόμενο έτος.

Σημειώνεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός συζητείται περίπου για ενάμιση μήνα στην Επιτροπή Οικονομικών, στην παρουσία όλων των υπουργών, επιτρόπων και αξιωματούχων υπουργείων, υπηρεσιών, τμημάτων και ανεξάρτητων αρχών.

Στην συνέχεια, στα μέσα Δεκεμβρίου αρχίζει η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος και τίθεται προς ψήφιση πριν το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Προϋπολογισμός πολέμου και πανδημίας

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Οικονομικών σε υπουργεία, υπηρεσίες και τμήματα του δημοσίου, ο προϋπολογισμός του 2023, έχει καταρτιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες, όπως της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει διαταράξει τις αγορές, επιφέροντας πολύ σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο παγκοσμίως.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του κάθε Υπουργείου/ Υφυπουργείου/ Υπηρεσίας αφορά κυρίως στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης, αλλά και μέσω άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και διεθνείς πόρους.

Με βάση τις εκτιμήσεις των εσόδων, καθώς και τους δημοσιονομικούς στόχους, το συνολικό ανώτατο όριο δαπανών για την κεντρική κυβέρνηση (εξαιρουμένης της Βουλής των Αντιπροσώπων) καθορίζεται στα €8.394 εκατ., για το 2023.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το δημοσιονομικό συμβούλιο προχώρησε χθες σε συστάσεις στην κυβέρνηση, με αφορμή την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων συστήνει προσοχή και σύνεση και πως θα ήταν σοφότερο να αποφύγουμε τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, περιλαμβανομένων και των θεωρητικών αυξήσεων στα κρατικά έσοδα.

«Η Δημοκρατία έχει αυξημένα μεν έσοδα φέτος, αλλά θα τα χρειαστεί, κι αυτό είναι βέβαιο, μέσα στους επόμενους 24 μήνες», τονίζει στις συστάσεις του το συμβούλιο.

Σε δύο μορφές ο προϋπολογισμός

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συστήματος Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Πόρων (γνωστό ως «ERP» ), ο προϋπολογισμός του 2023, θα ετοιμαστεί τόσο στην παραδοσιακή μορφή, όσο και στη βάση δραστηριοτήτων (ΠΒΔ).

Η κύρια διαφορά στη μορφή του ΠΒΔ σε σχέση με τον παραδοσιακό προϋπολογισμό, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, είναι η εισαγωγή μιας τρίτης διάστασης, της προγραμματικής (στόχοι, δραστηριότητες, έργα κλπ), πέραν των υφιστάμενων διαστάσεων της οργανωτικής δομής (Υπουργεία, Υφυπουργεία, Τμήματα, υποδιαιρέσεις Τμημάτων) και της οικονομικής ανάλυσης (ομάδες άρθρων, υποομάδες άρθρων, άρθρα).

Βασική φιλοσοφία του ΠΒΔ είναι ότι, όλες οι δαπάνες πρέπει να κατανέμονται κάτω από συγκεκριμένους στόχους, δραστηριότητες και κατ' επέκταση σε συγκεκριμένα έργα/ εργασίες, καθώς με την εφαρμογή του νέου μηχανογραφημένου συστήματος, διαφοροποιείται τόσο το λογιστικό σχέδιο όσο και η κωδικοποίηση του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι η νέα κωδικοποίηση βασίστηκε στο εγχειρίδιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), «Government Finance Statistics Manual (IMF GFSM) 2014» και προσαρμόστηκε ώστε να καλύπτει τις ανάγκες και απαιτήσεις της Κύπρου.

Της Ελένης Χαραλάμπους