You are here

Τα πάνω – κάτω για την εκταμίευση των €85 εκατ.

13/07/2022 07:06

Την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής φαίνεται να εξασφαλίζουν τα δύο νομοσχέδια που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), τα οποία φρενάρουν την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €85 εκατ.

Τα επίμαχα νομοσχέδια εξετάζονται για περίπου εννέα μήνες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα έπρεπε να είχαν εγκριθεί πριν το τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται 30 περίπου από τους 56 βουλευτές του κοινοβουλευτικού σώματος να ψηφίσουν τα δύο νομοσχέδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, τις τελευταίες μέρες εκτυλίχθηκαν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ, κυρίως των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών οι οποίες φαίνεται να οδηγούν τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΕΛΑΜ, της ΔΗΠΑ, των Οικολόγων και κάποια μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ να υπερψηφίζουν τα νομοσχέδια που ανοίγουν το δρόμο για την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.  Δεδομένο θεωρείται ότι θα καταψηφίσουν τους προτεινόμενους νόμους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και κάποιοι από τους βουλευτές του ΔΗΚΟ, ενώ ο άγνωστο παραμένει τι θα ψηφίσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Αντρέας Θεμιστοκλέους.

Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που θα συνέλθουν σήμερα και αύριο για να «ζυγίσουν» τα συν και τα πλην από την ψήφιση των νομοσχεδίων.

Οι πληροφορίες φέρουν βουλευτές που δήλωναν αντίθετοι ως προς την ψήφιση των νομοσχεδίων, τις τελευταίες μέρες, μετά από νέες δεσμεύσεις του ΥΠΟΙΚ για αλλαγή προνοιών των σχετικών ν/σ, να γέρνουν πλέον προς την ψήφιση τους.

Δεσμεύσεις για πάγωμα εκποιήσεων

Πέραν από την τροποποίηση των νομοσχεδίων που εξασφάλισαν, ώστε να προστατεύονται και οι εγγυητές εκτός από τα συνδεδεμένα πρόσωπα με τον δανειολήπτη, και την επιβολή αποτρεπτικών ποινών στις εταιρείες διαχείρισης που θα παρανομούν, χθες έλαβαν δέσμευση από ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης, ότι δεν θα αναπεμφθεί η πρόταση νόμου για τρίμηνο πάγωμα των εκποιήσεων, που θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Είχαν προηγηθεί επίσης δεσμεύσεις της κυβέρνησης για κατάθεση σύντομα στη βουλή του νομοσχεδίου για τη δημιουργία δικαστηρίου εκποιήσεων, αλλά και άμεση θέσπιση της πρότασης νόμου που προβλέπει οι αποφάσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου να είναι δεσμευτικές.

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα την προώθηση στην Ολομέλεια για ψήφιση των δύο νομοσχεδίων, μετά από συζητήσεις και ζυμώσεις επί προνοιών τους που διήρκεσαν πέραν των εννέα μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα, Κίνημα Οικολόγων, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ με τροπολογία επί των νομοσχεδίων διεκδικούσαν την καθολική απαγόρευση πρόσβασης των εταιρειών διαχείρισης δανείων στα δεδομένα των δανειοληπτών στις βάσεις δεδομένων του συστήματος Άρτεμις και του Κτηματολογίου, κάτι που εξασφάλισαν μετά από διεργασίες μηνών.

Ενήμερη η ΕΕ για αλλαγές

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Θεοδόσης Τσιόλας, ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αλλαγές που έγιναν στα δύο νομοσχέδια, πληροφορήθηκε ότι αυτές δεν συγκρούονται με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Η συζήτηση των νομοσχεδίων για το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης ΜΕΔ ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών άρχισε το Σεπτέμβριο του 2021, ενώ η επίτευξη των 14 οροσήμων της πρώτης δόσης του Σχεδίου Ανάκαμψης είχε αρχικά ορισθεί για το τέλος του 2021 και στη συνέχεια για τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Κατάθεση αίτησης εκταμίευσης

Με την έγκριση των νομοσχεδίων από την Ολομέλεια του σώματος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάθεση της αίτησης για εκταμίευση των πόρων της πρώτης δόσης του Σχεδίου Ανάκαμψης, ύψους €85 εκατ.

Παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του σχεδίου, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του ότι θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα της πρώτης δόσης.

Η Κύπρος έλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο προκαταβολή ύψους €156,8 εκατ., για την οποία δεν υπήρχαν προαπαιτούμενα, πέραν της έγκρισης του σχεδίου και υπογραφής των σχετικών συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν στην Κύπρο από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, ανέρχονται σε €1,2 δισ. και αφορούν την περίοδο 2021-2026.

Της Ελένης Χαραλάμπους