You are here

Τάκης Vs Χριστόδουλος

13/05/2002 15:52
«Πρώτη σύγκρουση» με αιχμές και υπονοούμενα

Κυβέρνηση – Κεντρική Τράπεζα άτεγκτες στη θέση για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους


Με κυρίαρχο θέμα τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και διατηρώντας τις γνωστές, πάγιες θέσεις της Κεντρικής Τράπεζας, αναπόφευκτη έμοιαζε η «σύγκρουση» του Χριστόδουλου Χριστοδούλου με την κυβέρνηση - της οποίας ήταν μέχρι πολύ πρόσφατα, μέλος – στο θέμα του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για την Εποπτική αρχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, άφησε σαφείς αιχμές ότι άλλη ήταν η θέση του κ. Χριστοδούλου ως πρώην υπουργού Εσωτερικών και άλλη είναι τώρα, ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Κληρίδης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Χριστοδούλου μετείχε στη σύνταξη του νομοσχεδίου, ενώ από την πλευρά του ο Διοικητής της ΚΤ, κατηγόρησε εμμέσως τον πρώην συνάδελφο του στη κυβέρνηση, για προσπάθεια δημιουργίας «κρίσης αξιώματος ή κρίσης συνειδήσεως, σε σχέση με θέσεις που υποτίθεται είχα εγκρίνει και ενδεχόμενα σήμερα να εμφανιζόμουν διαφοροποιημένος».

Η «πρώτη σύγκρουση» Χριστοδούλου με την κυβέρνηση, έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για το νομοσχέδιο που αφορά την ανεξαρτητοποίηση και αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας, στα πλαίσια της εναρμόνισης με το Κοινοτικό Κεκτημένο, με τρία τα θέματα διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, εκ των οποίων στα δύο, διαφάνηκε ότι θα υπάρξει «η χρυσή τομή»: α) Το απόρρητο των στοιχείων και β) το ύψος του επιτοκίου για την αποπληρωμή του κυβερνητικού προς την ΚΤ.

Αναφορικά με το τρίτο και πλέον επίμαχο θέμα, το οποίο αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και το οποίο ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια λίρες, οι δύο πλευρές εμφανίζονται άτεγκτες. Όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, η τάση διεθνώς είναι να διαχειρίζονται το χρέος κυβερνητικά σώματα και αντιτάχθηκε έντονα και κατηγορηματικά, στη «δια νόμου, υποχρεωτική, ανάθεση της διαχείρισης του δημοσίου χρέους στην ΚΤ», διευκρινίζοντας, ότι για τη σύσταση του νέου Οργάνου που θα δημιουργηθεί θα απαιτηθεί διάστημα 18 περίπου μηνών, αφού τη τεχνογνωσία κατέχει σήμερα μόνο η ΚΤ.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι δεν είναι δυνατόν να διαχειρίζονται το δημόσιο χρέος υπουργοί οι οποίοι έρχονται και φεύγουν και όχι ένα μόνιμο σώμα όπως η Κεντρική Τράπεζα και πρόσθεσε ότι αυτό ακριβώς ισχύει απόλυτα και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Για το θέμα του απορρήτου των στοιχείων της ΚΤ, η διαφωνία αφορά την παραχώρηση των στοιχείων που αφορούν αποκλειστικά την πολιτική της Τράπεζας. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου η ΚΤ συμφωνεί στην άρση του απορρήτου, ύστερα από την έκδοση δικαστικού εντάλματος, ή αιτήματος ποινικού ανακριτή, της μονάδας καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος και ερευνητικών επιτροπών της δημοκρατίας ή της Βουλής. Παρεμβαίνοντας, η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Λήδα Κουρσουμπά, χαρακτήρισε αδιανόητο, η Δημοκρατία να είναι υποχρεωμένη να δίνει στοιχεία σε πολλές χώρες πέραν της ΕΕ – με τις οποίες είναι συμβεβλημένη με διεθνείς συμφωνίες – και να μη δίνει στοιχεία στους ποινικούς ανακριτές.

Αναφορικά με το ύψος του επιτοκίου για την αποπληρωμή του κυβερνητικού προς την ΚΤ, το οποίο ανέρχεται στα 520 εκ. λίρες, η πρόταση της κυβέρνησης προνοεί αποπληρωμή σε διάστημα 30 χρόνων, με επιτόκιο 3% και με περίοδο χάριτος πέντε χρόνων. Την πρόταση της κυβέρνησης, αποδέχθηκε ο κ. Χριστοδούλου, παρόλο που η θέση του προηγούμενου Διοικητή της ΚΤ, Αυξέντη Αυξεντίου, ήταν όπως το επιτόκιο να ανέρχεται στο 4%.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή και οι πρόνοιες του να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη