You are here

Την Παρασκευή στην ολομέλεια τα μέτρα για την πανδημία

25/03/2020 16:10

Την Παρασκευή θα συνέλθει σε ολιγόλεπτη κλειστή συνεδρία η ολομέλεια της βουλής, για τη ψήφιση των νομοσχεδίων τα οποία στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας για την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στην σημερινή σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρόεδρο της βουλής Δημήτρη Συλλούρη, μέσω τηλεδιάσκεψης, η συνεδρίαση της ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 4 το απόγευμα.

Της ολομέλειας θα προηγηθεί συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης, ενδεχομένως με την συμμετοχή και μελών άλλων επιτροπών.

Ορισμένα από τα νομοσχέδια έχουν ήδη κατατεθεί στη βουλή, ενώ άλλα αναμένεται να κατατεθούν αύριο Πέμπτη, αμέσως μετά την συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, που θα συνέλθει το απόγευμα για την έγκρισή τους. Μετά το υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη κοινοβουλευτικών κομμάτων και αρμοδίων υπουργών για επισκόπηση των νομοθετημάτων.

Ενώπιον της ολομέλειας αναμένεται να τεθεί νομοσχέδιο που αφορά αναστολή της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ, έτσι ώστε η αναστολή να ισχύσει για τρεις μήνες, για όλες τις επιχειρήσεις χωρίς όρους.

Επίσης το νομοθετικό σώμα θα κληθεί να εγκρίνει νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί σχετικά με αναστολή των αυξημένων εισφορών στο ΓεΣΥ για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Οι βουλευτές θα τοποθετηθούν επί νομοσχεδίων που αφορούν στην τρίμηνη αναστολή των εξώσεων και των εκποιήσεων, καθώς και επί νομοσχεδίου που θα καθιστά εφικτές τις ηλεκτρονικές συνεδριάσεις διαφόρων σωμάτων.

Η βουλή αναμένεται να εγκρίνει επίσης, νομοσχέδιο αναφορικά με την αναστολή πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών, με επέκταση του περιθωρίου αποπληρωμής για όσους βρίσκονται κάτω από ρύθμιση με μηνιαίες δόσεις και νομοσχέδιο το οποίο παραχωρεί το δικαίωμα στην υπουργό εργασίας να εκδίδει διατάγματα για σκοπούς ευελιξίας, το οποίο βρίσκεται ήδη ενώπιον της βουλής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Βουλής Πάρη Ποταμίτη, η συνεδρία της ολομέλειας θα είναι κλειστή και ολιγόλεπτη και θα διεξαχθεί λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Της Μαρίας Χαμπή