You are here

Τρεις επιλογές για τον έλεγχο της ΚΤ

10/06/2002 16:34
Τρεις επιλογές για τον έλεγχο επί της Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, με επικρατέστερο σενάριο τον έλεγχο να ασκεί η Υπηρεσία του Γενικού Ελεγκτή.

Οι δύο άλλες επιλογές που περιλαμβάνονται στην προτεινόμενη νομοθεσία για τον έλεγχο επί της ΚΤ αφορούν πρώτον όπως τον έλεγχο να ασκούν ιδιωτικοί οργανισμοί ελεγκτών, και δεύτερο το δ.σ. της ΚΤ να έχει το δικαίωμα να επιλέγει μεταξύ γενικού ελεγκτή ή ιδιωτικών οργανισμών.

Το θέμα συζητήθηκε ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής η οποία εξετάζει νέα νομοθεσία για τον έλεγχο της ΚΤ στην οποία περιλαμβάνεται η αφαίρεση του ελέγχου, ο οποίος μέχρι τώρα ασκείτο από το γενικό ελεγκτή και στο οποίο προβλέπεται ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να διορίζει ιδιώτες ελεγκτές. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Άριστος Χρυσοστόμου η γενικός ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη απέστειλε σχετική επιστολή στην επιτροπή η οποία σήμερα την κάλεσε και εξέφρασε τις απόψεις της υπηρεσίας. Η κα Γιωρκάτζιη, είπε ο κ. Χρυσοστόμου, θέλει να παραμείνει ο έλεγχος στο γενικό ελεγκτή και πληροφόρησε την επιτροπή ότι ύστερα από επικοινωνία της με τους Αυξέντη Αυξεντίου και Χριστόδουλο Χριστοδούλου της εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον έλεγχο που γινόταν μέχρι σήμερα από το γενικό ελεγκτή.

«Το θέμα θα παραπεμφθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες και την προσεχή Δευτέρα θα τοποθετηθούμε», είπε ο κ. Χρυσοστόμου προσθέτοντας ότι «επικρατεί η άποψη ότι ίσως θα πρέπει να παραμείνει όπως η ΓΕ ασκεί τον έλεγχο, αντί να πηγαίνει σε ιδιωτικούς οργανισμούς. Αν εγκριθεί το νομοσχέδιο όπως έχει θα μπορεί το Δ.Σ. της ΚΤ να διορίσει ιδιώτες ελεγκτές να κάνουν τον έλεγχο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το κοινοτικό κεκτημένο αλλά η επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει το θέμα και στην κοινοβουλευτική επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Του Κυριάκου Κυριακίδη