You are here

Τροπολογίες με χρώμα προεκλογικό

04/12/2020 09:34

Σε ρυθμούς τροπολογιών κινούνται τα κόμματα τα οποία διαμορφώνουν τις προτάσεις για αλλαγές, με στόχο τον περιορισμό δαπανών και τη δέσμευση κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021. Φέτος αναμένεται ότι κάποιες τροπολογίες θα έχουν χρώμα προεκλογικό ενόψει βουλευτικών εκλογών, καθώς και επίκαιρο. Όπως για παράδειγμα η θέση του ΔΗΚΟ που συνδέει την τοποθέτησή του με το θέμα των ερευνών του Γενικού Ελεγκτή για τις πολιτογραφήσεις.

Ακολουθώντας τη σύσταση της προέδρου της επιτροπής Oικονομικών Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, ορισμένα από τα κόμματα αναμένεται να καταθέσουν σήμερα τις τροπολογίες τους, ενώ σε άλλα συνεχίζεται η ανταλλαγή απόψεων, με την οριστικοποίηση των τροπολογιών να τοποθετείται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στην επιστολή της προς τους βουλευτές η κ. Ερωτοκρίτου σημειώνει ότι οι τροπολογίες θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, ημερομηνία κατά την οποία, οι τροπολογίες θα τεθούν ενώπιον της επιτροπής Oικονομικών για να διαπιστωθούν συγκλίσεις και περιθώρια συνεργασίας μεταξύ κομμάτων.

Ο χρόνος πιέζει την Eπιτροπή που δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τη συζήτηση του προϋπολογισμού, λόγω προβλημάτων που προέκυψαν στον προγραμματισμό εξαιτίας της πανδημίας.

Στην πεπατημένη οι τροπολογίες

Τα κόμματα αναμένεται ότι θα κινηθούν περίπου στην ίδια κατεύθυνση με τα προηγούμενα έτη, σε ότι αφορά τις εισηγήσεις τους για σταυρώματα και αποκοπές κονδυλίων, με επιπρόσθετες εισηγήσεις που αφορούν επίκαιρα θέματα.

ΕΔΕΚ και Οικολόγοι αναμένεται να καταθέσουν σήμερα τις τροπολογίες τους. Αυτές αφορούν μεταξύ άλλων, δεσμεύσεις και αποκοπές κονδυλίων σε σχέση με επιδόματα, μελέτες, υπηρεσίες συμβούλων και εμπειρογνωμόνων και συμβάσεις υπηρεσιών.

Στις εισηγήσεις για σταύρωμα κονδυλίων περιλαμβάνονται δαπάνες ύψους €10 εκατ. για το σχέδιο Εστία, καθώς και άλλα μεγάλα ποσά που προορίζονται για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών (€30,3 εκατ.) και το στεγαστικό σχέδιο αναζωογόνησης ορεινών και ακριτικών περιοχών (€5 εκατ.).

Στο ΑΚΕΛ πραγματοποιήθηκε χθες μια αρχική επεξεργασία τροπολογιών, με την οριστικοποίηση τους να αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, ενώ η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων προτίθεται να καταθέσει τροπολογίες την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ ενδεχομένως να μην θυμίζουν αυτές προηγούμενων ετών, καθώς το κόμμα ξεκαθαρίζει την πρόθεσή του για καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Αλλάζουν οι ισορροπίες

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, στη διάρκεια κοινής συνεδρίας της γραμματείας του εκτελεστικού γραφείου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, επαναβεβαιώθηκε ομόφωνα η απόφαση του ΔΗΚΟ να καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται να δώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία αντίγραφα των φακέλων πολιτογραφήσεων.

Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, οι προϋποθέσεις που έχει θέσει φέτος το ΔΗΚΟ για την ψήφιση του προϋπολογισμού φαίνεται να μην προχωρούν προς υλοποίηση, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι ισορροπίες για την έγκριση του, γεγονός που προκύπτει και από την μείωση του αριθμού βουλευτών του κόμματος.

Το κυβερνών κόμμα που τα τελευταία χρόνια βασιζόταν στις ψήφους του ΔΗΚΟ για την έγκριση τόσο του προϋπολογισμού, όσο και άλλων κρίσιμων νομοθετημάτων, θα χρειαστεί να αναζητήσει αλλού στήριξη. Σύμμαχος αναμένεται να είναι και φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το Κίνημα Αλληλεγγύης, με μειωμένο ωστόσο δυναμικό καθώς, στο κόμμα απέμειναν δύο βουλευτές.

Για την αντικατάσταση των ψήφων του ΔΗΚΟ, το κυβερνών κόμμα θα χρειαστεί να πείσει περισσότερες από τις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τον προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα. Για το σκοπό αυτό, το κόμμα δεν αποκλείεται να στραφεί προς τους βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων που έχουν αποχωρήσει από το ΔΗΚΟ, ή και τους βουλευτές της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας και του ΕΛΑΜ.

Πέρσι, ο προϋπολογισμός του 2020 πέρασε με 29 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον, ενώ ο προϋπολογισμός του 2019 εγκρίθηκε με 30 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον.

Της Μαρίας Χαμπή