You are here

ΥΠΕΣ: «Κουτσουρεμένες» αναπτυξιακές δαπάνες 2005

18/10/2004 11:20
Σε σειρά προτάσεων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της στεγαστικής πολιτικής αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου του στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η οποία ακόμη συνεδριάζει. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται φέτος σε £245,558,227 εκ των οποίων τα £170 εκ. αφορούν τρέχουσες δαπάνες και τα £75,5 εκ. αναπτυξιακές. Σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες δαπάνες για το 2004 οι προβλεπόμενες τρέχουσες δαπάνες για το 2005 είναι αυξημένες κατά £8,5 εκ. ενώ οι αναπτυξιακές μειωμένες κατά £550 χιλ. περίπου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε διάφορά σχέδια που αφορούν τη στέγαση εκτοπισθέντων και μη, όπως την αναδόμηση και επιδιόρθωση κυβερνητικών οικισμών, προώθηση συνοικισμών αυτοστέγασης και άλλων, όπως και σε στεγαστικά σχέδια για κοινότητες το όριο των οποίων θα επεκταθεί από τους 200 κάτοικους, ώστε να συμπεριληφθούν και μεγαλύτερες κοινότητες σε αυτό.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και ανέφερε ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρατηρείται, αναμένεται ότι τα προβλεπόμενα κονδύλια μπορεί να μην είναι αρκετά. Ήδη για τον σκοπό αυτό, είπε, έχουν συσταθεί δύο ομάδες, η μία στο Υπουργείο Εσωτερικών και η άλλη στο Τμήμα Πολεοδομίας.

Στις προτεραιότητες για το 2005 το υπουργείο εντάσσει μεταξύ άλλων την βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες, την απλοποίηση των διαδικασιών και αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών, την επιτάχυνση για καλύτερο προγραμματισμό αλλά και συντονισμό σε ότι αφορά την υλοποίηση πολεοδομικών και αναπτυξιακών έργών σε δήμους και κοινότητες, βελτίωση της λειτουργία του πολεοδομικού συστήματος και εκσυγχρονισμού του Κτηματολογίου.

Σ.Ο.