You are here

ΥΠΟΙΚ: Το ουκρανικό δεν αφήνει αλώβητη την Κύπρο

08/03/2022 13:34

Η Κύπρος δεν θα βγει αλώβητη από την κρίση στην Ουκρανία, τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υποδεικνύοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυπριακή οικονομία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προέρχεται από την αύξηση του πληθωρισμού, και ειδικά τις τιμές των καυσίμων και των σιτηρών.

Ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, συμμετείχαν στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών για τη συζήτηση των επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επέβαλαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά επιπτώσεις από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο τραπεζικό τομέα, το εμπόριο και άλλους τομείς της οικονομίας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις δεδομένης της ελάχιστης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στη ρωσική οικονομία, καθώς και της σημαντικής μείωσης των ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο.

Αναφορικά με τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το Swift, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα επηρεάσει πολύ περισσότερο άλλες χώρες, παρά την Κύπρο. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε εκ νέου, πως η Κύπρος σε καμία στιγμή δεν αντιτάχθηκε στη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου. 

Περαιτέρω ο κ. Πετρίδης είπε ότι οι οικονομικές κυρώσεις έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν τα σημάδια τους στην  Ρωσία, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις για την ένταση και την διάρκεια των κυρώσεων, οι οποίες όπως είπε, ακόμα και ο πόλεμος να σταματήσει θα συνεχιστούν.

Απώλειες μέχρι 2% στο ΑΕΠ από τουρισμό

Ο κ. Πετρίδης, μετέφερε στους βουλευτές τις εκτιμήσεις στις οποίες αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Μεταφορών, με βάση τις οποίες η απώλεια για την κυπριακή οικονομία από έσοδα του τουριστικού τομέα αναμένεται να ανέλθει στο 1,5% - 2%, συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας, εάν δεν εξευρεθούν εναλλακτικές αγορές τουριστών για κάλυψη του κενού που θα αφήσουν οι ρώσοι και ουκρανοί τουρίστες που υπολογίζονταν φέτος στις 800 χιλ.

Πρόσθεσε, ότι η απόφαση για κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κύπρου για αεροσκάφη που εκμεταλλεύονται ρωσικοί αερομεταφορείς θα επηρεάσει αρνητικά τις ρωσικές τουριστικές ροές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 25%  του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο.

Ζητείται βοήθεια από ΕΕ για εναέριο χώρο

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, επισημαίνοντας επίσης ότι δεν επηρεάζουν μόνο την Κύπρο αλλά και άλλες χώρες σε πολύ σημαντικότερο βαθμό, λόγω τις εξάρτησης τους σε καύσιμα.

Ανέφερε ωστόσο, ότι η Κύπρος ζήτησε την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εφαρμογή της απόφασης για κλείσιμο ολόκληρου του εναερίου χώρου της Κύπρου, μετά τις δηλώσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ότι οι Ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Τύμπου, σημειώνοντας ότι θα αποστείλει και σχετική επιστολή στο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών έψεξε το γεγονός ότι η Τουρκία παίζει ρόλο «επιτήδειου ουδέτερου»,  χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε, υποδεικνύοντας ότι αυτή η τακτική θα αποθρασύνει την Τουρκία.

Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Κύπρο, ενώ χαρακτήρισε σωστή την αντίδραση Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην εμπλακούν ενεργά στον πόλεμο, λόγω του κινδύνου ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Μυρτώ Ζαμπάρτα αναφέρθηκε στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία, οι οποίες όπως είπε εστιάζουν κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ε.Χ.