You are here

Ζητούν εξηγήσεις για συμπληρωματικά κονδύλια

05/07/2019 11:36

Στοιχεία και εξηγήσεις ζήτησαν τα μέλη της επιτροπής οικονομικών αναφορικά με ποσά που προβλέπονται στο αναθεωρημένο κείμενο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού συνολικού ύψους €322 εκ.

Η επιτροπή συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά για την εξέταση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με τους βουλευτές να υποβάλλουν σωρεία ερωτημάτων προς τους εκπροσώπους του υπουργείου οικονομικών.

Τα ερωτήματα αφορούσαν μεταξύ άλλων, ποσά του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που σχετίζονται με θέσεις, με ταξίδια της προεδρίας της Δημοκρατίας και της προεδρίας της βουλής, με σχέδια, δράσεις και προγράμματα που αφορούν συγκεκριμένα υπουργεία και με θέματα σχετικά με αιτητές ασύλου που φαίνεται να προκύπτουν από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Προηγουμένως, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε αναφερθεί σε πρόσθετο ποσό €90 εκ., το οποίο όπως είπε αφορά δημοσιονομική ουδέτερη συνεισφορά του κράτους για το ΓΕΣΥ, που περιλήφθηκε για λογιστικούς σκοπούς στο τελικό κείμενο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Στο μικροσκόπιο το σχέδιο κινήτρων Olivewood

Η επιτροπή ζήτησε περαιτέρω στοιχεία και λεπτομέρειες αναφορικά με τις πρόσθετες πιστώσεις που απαιτούνται για την κάλυψη αυξημένης δαπάνης που προέκυψε λόγω της υλοποίησης του σχεδίου προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας με το υπουργείο να σημειώνει ότι δεν θα χρειαστεί ολόκληρο το ποσό των €16,8 εκ. που έχει περιληφθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Βουλευτές απηύθυναν ερωτήσεις αναφορικά με τα οφέλη που προκύπτουν από το σχέδιο και το πότε καταβάλλονται τα ποσά.

 Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι για να εγκρίνει το ΑΚΕΛ το εν λόγω κονδύλι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια αναφορικά με το τι θα πάρουν ποιοι και με ποιο τρόπο.

Αυξημένη κατά 132% η ροή αιτητών πολιτικού ασύλου

Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό γίνεται λόγος για αύξηση της ροής αιτητών πολιτικού ασύλου, με το μέσο όρο να φτάνει τους 300 αιτητές ανά μήνα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην επιτροπή οικονομικών.

Όπως αναφέρθηκε, υπάρχει μεγάλη η ροή η οποία θα συνεχιστεί ενώ το αρμόδιο υπουργείο συζητά μέτρα ανακοπής της ροής.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασύλου, σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 υπήρξε αύξηση της τάξης του 132% στους αιτητές ασύλου, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018 ενώ έχει ήδη ξεπεραστεί ο συνολικός αριθμός του 2018, όπως είπε. Ανέφερε ότι πρόκειται για άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, στην πλειοψηφία τους Σύριους.

Σε ότι αφορά το φαινόμενο έλευσής τους από το αεροδρόμιο της Τύμπου, σημείωσε ότι παρατηρήθηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες και γίνεται προσπάθεια αποτροπής του. Ωστόσο ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται η άρνηση παραλαβής αιτημάτων ασύλου, ή το κλείσιμο σημείων εισόδου.

Ερωτήματα για ταξίδια, προγράμματα, υποδομές και θέσεις

Βουλευτές του ΑΚΕΛ ζήτησαν στοιχεία σχετικά με το κατά πόσο τηρούνται οποιαδήποτε πρωτόκολλα σε σχέση με το ποια και πόσα άτομα συμμετέχουν σε αποστολές της προεδρίας και της βουλής στο εξωτερικό, σκοποί για τους οποίους στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση κονδυλίων κατά €650 χιλ. το 2019.

Στοιχεία ζητήθηκαν και για την αύξηση κατά €1,2 εκ. του κονδυλίου που απαιτείται για τη συμμετοχή  του υπουργείου άμυνας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις για την έρευνα και καινοτομία στην άμυνα και πιο συγκεκριμένα για το περιεχόμενο των εν λόγω προγραμμάτων.

Σε ότι αφορά το ποσό των €26,3 εκ. που απαιτείται για την κάλυψη μέρους της ευρωπαϊκής συνεισφοράς για την υλοποίηση υποδομών έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι αρμόδιες λειτουργοί ανέφεραν ότι πρόκειται για συνολική προσφορά 101 εκ. για το εν λόγω έργο που υπολογίζεται να στοιχίσει συνολικά γύρω στα 270 εκ.

Όπως αναφέρθηκε, σχετικός διαγωνισμός προσφορών για την υλοποίηση των υποδομών βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να λήξει εντός Ιουλίου με την αξιολόγηση των προσφορών να αναμένται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση των έργων μέχρι τέλος του έτους.

Σε ότι αφορά τις αυξομειώσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων, εκπρόσωποι του υπουργείου οικονομικών διευκρίνισαν ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αυξομείωση του κόστους των θέσεων σε αυτό το στάδιο, καθώς πρέπει πρώτα οι θέσεις να αποπαγοποιηθούν και να πληρωθούν ώστε να προκύψει συγκεκριμένο κόστος, κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη χρονιά, όπως είπαν.

Περαιτέρω στοιχεία ζητήθηκαν ακόμα, σε σχέση με τα ποσά που παραμένουν απροσδιόριστα σε ότι αφορά την αποζημίωση στα μέλη του προσωπικού του υφυπουργείου τουρισμού που ανήκαν στο δυναμικό του ΚΟΤ κι επέλεξαν στο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης και τις δαπάνες για την εθνική στρατηγική για το Blockchain, καθώς επίσης, σε σχέση με ποσά προς κάλυψη συμβατικών υποχρεώσεων έναντι συμβούλων, μεταξύ άλλων.

Της Μαρίας Χαμπή