You are here

Ζητούν οριοθέτηση αρμοδιοτήτων Αρχής κατά της Διαφθοράς

13/01/2021 16:11

Ξεκάθαρη οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Αρχής κατά της Διαφθοράς στο επίμαχο νομοσχέδιο που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειες καταπολέμησης φαινομένων διαφθοράς, ζητούν εκ νέου τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε αρχικά στη βουλή τον Μάρτιο του 2019 και αναθεωρήθηκε πρόσφατα κατόπιν απόσυρσης και επανακατάθεσής του από το υπουργείο δικαιοσύνης, με τη βουλή να παραχωρεί περιθώριο χρόνου για διορθώσεις την περασμένη χρονιά.

Το αποτέλεσμα ωστόσο, εξακολουθεί να μην ικανοποιεί κόμματα και εμπλεκόμενους καθώς τα μέλη συνεχίζουν να εντοπίζονται κενά, ασάφειες και επικαλύψεις προνοιών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, σημείωσε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση διαπιστώθηκε πως υπάρχει εμπλοκή θεσμών και φορέων, που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα και να στρεβλώσει ή να εκτροχιάσει την Αρχή στην προσπάθεια της να εφαρμόσει το σκοπό και τις αρμοδιότητες, για τις οποίες θα συσταθεί.  

Η Επιτροπή Νομικών, είπε, έχει ήδη καλέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην ακριβή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Αρχής κατά της Διαφθοράς, με βάσει τις παρατηρήσεις όλων των αρμοδίων φορέων, οι οποίοι είχαν λάβει το λόγο κατά τη σημερινή συζήτηση. Εξέφρασε την εκτίμηση πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης «θα αφουγκραστεί αυτές τις παρατηρήσεις και εισηγήσεις, τα δεκάδες υπομνήματα, που έχουν κατατεθεί αναφορικά στις αρμοδιότητες της αρχής κατά της Διαφθοράς».

Τόνισε ότι η μελέτη του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας πριν την λήξη της παρούσας θητείας της βουλής.

Λύπη εξέφρασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, γιατί όπως είπε «οι ομόφωνοι προβληματισμοί  με ενστάσεις, αλλά και εισηγήσεις του συνόλου των κομμάτων στην Επιτροπή Νομικών, αναφορικά στο νομοσχέδιο για την  Αρχή κατά της Διαφθοράς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη».

«Ενώ όλοι», πρόσθεσε, «αναγνωρίζουμε την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της διαφθοράς στην Κύπρο».

Έκανε λόγο για αντιφάσεις, αντινομίες και κενά στο νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι «ουδόλως ανταποκρίνεται η Αρχή που θέλουν να εγκαθιδρύσουν στις ανάγκες και απαιτήσεις της κυπριακής πολιτείας αλλά ιδιαίτερα της κοινωνίας και των πολιτών».  

Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Ελεγκτής, η Επίτροπος Διοίκησης και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επίτροπος Νομοθεσίας, η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και πολλοί άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών έχουν εκφράσει ενστάσεις, ανησυχίες και προβληματισμούς για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αναφέροντας ότι η Επιτροπή Νομικών έχει ζητήσει εκ νέου από το αρμόδιο Υπουργείο να προβληματιστεί.

Σημείωσε πως εάν δεν γίνουν δεύτερες, σοφότερες σκέψεις, «ως Κοινοβούλιο και ως ΑΚΕΛ θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια ένα νομοσχέδιο, που να ανταποκρίνεται σε αυτά που χρειάζεται η Κύπρος και όχι ένα νομοσχέδιο που έχει γίνει για το θεαθήναι και κυρίως για επικοινωνιακούς και μόνο σκοπούς».

Μ.Χ.