You are here

Ζητούν τα πρακτικά για τις εκπρόθεσμες πολιτογραφήσεις

14/04/2021 06:53

Επιστολή προς τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου απέστειλε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, ζητώντας απαντήσεις για ζητήματα που αφορούν στις πολιτογραφήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, μετά τον Αύγουστο του 2020.

Η Eπιτροπή Ελέγχου ετοιμάζεται να δώσει συνέχεια στο θέμα των 221 πολιτογραφήσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά την εφαρμογή των νέων κανονισμών, λαμβάνοντας υπόψη το προϋπάρχον αντί το νέο πλαίσιο. Το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίας της Επιτροπής.

Με την επιστολή, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου καλείται να ενημερώσει γραπτώς την Επιτροπή αναφορικά με τον αριθμό των υποβληθεισών αιτήσεων και τον αριθμό των πολιτογραφήσεων που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από την έγκριση και δημοσίευση των περί τιμητικής πολιτογράφησης για λόγους δημοσίου συμφέροντος και πολιτογράφησης αλλοδαπών επιχειρηματιών ή επενδυτών κανονισμών του 2020, ήτοι μετά τις 18 Αυγούστου 2020.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή ζητά όπως κατατεθούν ενώπιον της τα πρακτικά της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 21 Αυγούστου 2020 που, όπως αναφέρεται, καταδεικνύουν τη νομική αιτιολόγηση για την έκδοση των πέντε πολιτογραφήσεων της μαρίνας Αγίας Νάπας, μετά από την έγκριση των υπό αναφορά κανονισμών από τη Βουλή.

Την επιστολή προς τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, υπογράφει ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας.

Κατά την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, είχε προκαλέσει αντιδράσεις η αναφορά του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση 221 πολιτογραφήσεων με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, αφότου είχαν τεθεί σε εφαρμογή οι νέοι κανονισμοί που ψήφισε η Βουλή το καλοκαίρι του 2020. Σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή, η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε πως αιτήσεις πολιτογράφησης εγκρίνονταν με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, τουλάχιστον μέχρι το Φεβρουάριο του 2021.

Το Υπουργείο, βασίστηκε σε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για πολιτογραφήσεις που θα πραγματοποιούνταν μετά την εφαρμογή των νέων κανονισμών, αλλά θα αφορούσαν αιτήσεις που υποβλήθηκαν με βάση το προηγούμενο καθεστώς.

Υπουργείο Εσωτερικών και Νομική Υπηρεσία απάντησαν στις αναφορές με επίκληση του διοικητικού δικαίου, σημειώνοντας πως «όταν το διοικητικό όργανο πρόκειται να εκδώσει μια πράξη, ύστερα από αίτηση, θα βασιστεί στο νομοθετικό καθεστώς που ισχύει κατά το χρόνο της έκδοσης της πράξης, ανεξάρτητα αν αυτό ήταν διαφορετικό κατά το χρόνο της υποβολής της σχετικής αίτησης. Όταν η διοίκηση, έπειτα από πάροδο εύλογου χρόνου, παραλείπει να προβεί στην εξέταση της αίτησης, λαμβάνεται υπόψη το καθεστώς που ίσχυε κατά το τέλος της εκπνοής του εύλογου χρόνου», αναφέρεται.

Της Μαρίας Χαμπή