You are here

Αναμένουν λύσεις από νέες συμβάσεις λεωφορείων

29/05/2019 16:20

Προσδοκίες ότι προβλήματα που παρουσιάζονται αναφορικά με τον στόλο λεωφορείων που μεταφέρει μαθητές θα επιλυθούν μέσω της προώθησης νέων ρυθμίσεων και της εφαρμογής των νέων συμβάσεων για παροχή υπηρεσιών λεωφορείων, εκφράζουν μέλη της επιτροπής παιδείας.

Η επιτροπή ενημερώθηκε σήμερα σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφαλή μεταφορά μαθητών στα σχολεία και τον έλεγχο των σχολικών λεωφορείων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου μεταφορών υποστήριξε ότι τα όποια προβλήματα θα επιλυθούν με την εφαρμογή των νέων συμβάσεων που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2020, σημειώνοντας ότι στις συμβάσεις θα περιλαμβάνεται πρόνοια αναφορικά με την ηλικία των λεωφορείων και εξαρτημάτων τους, όπως οι ζώνες ασφαλείας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ασκούνται πιέσεις στις εταιρίες οι οποίες έχουν σήμερα τις συμβάσεις, ώστε να χρησιμοποιούν λεωφορεία μικρότερης ηλικίας για τις διακινήσεις παιδιών, επισημαίνοντας εντούτοις ότι αυτό δεν είναι δεσμευτικό σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις.

Στην συνεδρίαση συμμετείχε και εκπρόσωπος του υπουργείου παιδείας ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα των μεταφορών μαθητών για σκοπούς σχολικών εκδρομών. Σημείωσε ότι και σε αυτή την περίπτωση πρόθεση είναι να τεθεί όριο ηλικίας λεωφορείων στα 15 χρόνια, αναφέροντας ωστόσο, ότι η ανάθεση εκδρομών σε λεωφοριούχους είναι θέμα του διευθυντή κάθε σχολείου.

Κατόπιν αιτήματος μελών της βουλής, το όριο ηλικίας λεωφορείων για σκοπούς μαθητικών εκδρομών αναμένεται να καθοριστεί νομοθετικά με το υπουργείο να εκφράζει πρόθεση κατάθεσης σχετικού νομοθετήματος.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της επιτροπής παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι δεν ικανοποιεί πλέον η αναφορά ότι γίνονται οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι στα λεωφορεία, όταν υπάρχει το ενδεχόμενο ατυχήματος. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους σε περίπτωση εφαρμογής ορίων ηλικίας στα λεωφορεία, τόνισε ότι προέχει η ασφάλεια των μαθητών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, εξέφρασε ανησυχία σημειώνοντας ότι υπάρχουν κενά και ελλείψεις στο μηχανισμό ελέγχου των λεωφορείων προσθέτοντας ότι αναμένεται η λήψη μέτρων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε ότι δεν φαίνεται να έχουν γίνει όσα πρέπει για να υπάρχει ασφάλεια στις διαδρομές των μαθητικών λεωφορείων. Υποστήριξε ότι πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα των ελέγχων με τον καθορισμό ενός αρμόδιου ενιαίου φορέα.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι στις συμβάσεις θα πρέπει να περιληφθεί υποχρέωση ασφάλισης των οχημάτων για ζημιές που προξενούν μαθητές καθώς και υποχρέωση δήλωσης της ηλικίας των λεωφορείων.

Μ.Χ.