You are here

Αλλάζουν ρυθμίσεις για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων

20/06/2018 12:45

Με τη σύμφωνο γνώμη της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής παιδείας, επήλθε αλλαγή στο νομοσχέδιο αναφορικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και συγκεκριμένα στο θέμα του καθορισμού των διδάκτρων.

Η επιτροπή αφαίρεσε από το νομοσχέδιο πρόνοια σύμφωνα με την οποία το υπουργείο παιδείας θα έπρεπε να εγκρίνει τις όποιες αυξήσεις στα δίδακτρα, αντικαθιστώντας την με ρυθμίσεις για την ενημέρωση του υπουργείου και την δημοσιοποίηση των διδάκτρων.

Τα μέλη της επιτροπής που συμφώνησαν στην αλλαγή της πρόνοιας εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετείται η διαφάνεια σε σχέση με τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, με κάποιους ωστόσο να διαφωνούν.

Το νομοσχέδιο έχει παραπεμφθεί στην ολομέλεια της βουλής προς ψήφιση σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις.

Καθορισμένα δίδακτρα για σύνολο φοίτησης μαθητών

Στο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί εισηγήσεις αναφορικά με την επιβολή διδάκτρων και συγκεκριμένα, περιλήφθηκε πρόνοια σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η υποχρέωση των ιδιωτικών σχολείων να συμφωνούν με τον μαθητή και την οικογένειά του, το κόστος για τη συνολική περίοδο φοίτησης του μαθητή στο σχολείο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι με το που θα ξεκινά τη φοίτησή του ένα παιδί, θα ξέρει πόσα θα πληρώσει μέχρι την έβδομη τάξη.

«Δεν γίνεται να επιβάλλονται αυξήσεις ενδιάμεσα» ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, σημειώνοντας ότι εφόσον ξεκινήσει τη φοίτησή του ένα παιδί, είναι δύσκολο να αλλάξει σχολείο.

Σε ότι αφορά τις ποινές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι σε περίπτωση καταδίκης υπευθύνου για παραβίαση προνοιών της νομοθεσίας, υπάρχει ο κίνδυνος χρηματικού προστίμου €15 χιλ. ή και φυλάκισης 12 μηνών. Σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης το ιδιωτικό σχολείο θα κινδυνεύει μέχρι και με κλείσιμο.

Χωρίς έγκριση υπουργείου οι αυξήσεις διδάκτρων

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, στο νομοσχέδιο διαφυλάχθηκε η διαφάνεια με πρόνοια που ορίζει ότι το υπουργείο θα λαμβάνει ενημέρωση για τα δίδακτρα, δημοσιοποιώντας τις σχετικές πληροφορίες ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τα δίδακτρα που προσφέρει το κάθε σχολείο, πριν λάβουν την απόφασή τους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, σημείωσε τη διαφωνία του κόμματος σε ότι αφορά την πρόνοια που υιοθετείται από την πλειοψηφία των κομμάτων, σημειώνοντας ότι με αυτή παρέχεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να αυξάνουν τα δίδακτρα χωρίς τη έγκριση του υπουργείου παιδείας.

Όπως ανέφερε, ο υπουργός παιδείας έχει εκδώσει διάταγμα για τον καθορισμού του 0,75% ως ανώτατη αύξηση των διδάκτρων ιδιωτικών πανεπιστημίων σε σχέση με τα ήδη εγκεκριμένα δίδακτρα. 

«Η επιτροπή παιδείας εισήγαγε στο νόμο για τα ιδιωτικά σχολεία πρόνοια αντίθετη προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Καυκαλιάς, αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί και θα ενεργήσει μέσω τροπολογίας ώστε κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου να επανέλθει η εν λόγω πρόνοια η οποία υπήρχε στο αρχικό νομοσχέδιο.

Εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη, ο βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας, συμφώνησε με την αναθεώρηση της πρόνοιας που περιελάμβανε αρχικά το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία επιτρέπονταν αυξήσεις στα δίδακτρα που δεν θα ξεπερνούσαν το 150% του πληθωρισμού.

Σημείωσε ότι το αρχικό μοντέλο δεν ήταν λειτουργικό, προσθέτοντας ότι εισάχθηκε άλλη πρόνοια που εξυπηρετεί τη διαφάνεια του υπολογισμού των διδάκτρων. Με βάση τη νέα πρόνοια, «οι αυξήσεις δεν θα τυγχάνουν της έγκρισης του υπουργείου παιδείας, το οποίο ωστόσο, θα ενημερώνεται για την πρόθεση εφαρμογής των αυξήσεων που θα δημοσιοποιούνται», είπε.

Της Μαρίας Χαμπή