You are here

Άμεσα οι αλλαγές για εξετάσεις τετραμήνων

15/03/2023 12:52

Εντός των επόμενων ημερών θα είναι έτοιμη η πρόταση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται στο θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων, ενώ στα σκαριά είναι και η πρόταση για την εισαγωγή νέου θεσμού για την αξιολόγηση μαθητών, σύμφωνα με τη νέα υπουργό Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου.

Κατά την σημερινή πρώτη παρουσία της στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας, η Υπουργός απάντησε σειρά ερωτημάτων που έθεσαν ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής Παιδείας, αναφέροντας ότι σε δύο μέρες περίπου θα είναι έτοιμη η πρόταση του Υπουργείου για τις αλλαγές στον θεσμό των τετραμήνων, οι οποίες θα εφαρμοσθούν από την φετινή χρονιά.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο αναμένει γνωμάτευση από την Νομική Υπηρεσία για την συγκεκριμένη πρόταση που μεταξύ άλλων, θα προβλέπει ελάφρυνση των μαθητών από την διδακτέα ύλη και διαφοροποίηση των ποσοστών βαρύτητας στην γραπτή και προφορική εξέταση.

Η κ. Μιχαηλίδου δεσμεύθηκε ότι η πρόταση θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Παιδείας.

Όσον αφορά την επόμενη χρονιά, η υπουργός δήλωσε ότι θα ετοιμαστεί ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιολόγηση των μαθητών.

Η κ. Μιχαηλίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι προωθούνται αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα, τα οποία αποτελούν την καρδιά του εκπαιδευτικού συστήματος.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία δεν έχει σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, ενώ ανακοίνωσε ότι θα προωθούν αλλαγές και στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε επίσης σε εισαγωγική ομιλία ότι, τα προβλήματα που υπάρχουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι πολλά και επείγοντα και υπογράμμισε πως δεν λύνονται με μαγικούς τρόπους, ούτε αμέσως.

Ζήτησε την συνεργασία της Βουλής, ενώ είπε ότι τα προβλήματα αυτά θα προχωρήσει σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Τελική επιδίωξή μας είναι το κάθε παιδί να μπορεί και να πετυχαίνει να καλλιεργήσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές του στον μέγιστο δυνατό βαθμό, στο πλαίσιο μιας συμπεριληπτικής, δημοκρατικής εκπαίδευσης, που να στηρίζεται στη λήψη αποφάσεων, με βάση τα ερευνητικά δεδομένα, όπως γίνεται σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες», όπως είπε.

Αποφασισμένοι για κατάργηση εξετάσεων τετραμήνων

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς είπε ότι θα αναμένονται οι προτάσεις της υπουργού Παιδείας. Σημείωσε ότι η Επιτροπή θα αρχίσει τις επόμενες μέρες συζήτηση του θέματος των τετραμήνων με στόχο την κατάργηση του θεσμού.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας δήλωσε ότι υποστηρίζονται οι βελτιωτικές αλλαγές στο θεσμό των τετραμήνων. «Πρέπει να προωθηθεί σε ένα νέο σύστημα αξιολόγηση των παιδιών και του εκπαιδευτικού συστήματος», σημείωσε περαιτέρω.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι δεν έγιναν αντιληπτές οι θέσεις της κυβέρνησης για το θέμα των τετραμήνων, καθώς όπως υποστήριξε «οι θέσεις της κυβέρνησης κινούνται σε επίπεδο οικοδομικής ασάφειας».

Της Ελένης Χαραλάμπους