You are here

Αναβρασμός για απαλλαγή μαθητών από εξετάσεις τετραμήνων

12/01/2023 15:00

Σε κλίμα έντασης και εν μέσω διαξιφισμών μεταξύ βουλευτών και υπουργού Παιδείας, πραγματοποιήθηκε η σημερινή έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, όπου συζητήθηκε το θέμα της απαλλαγής μαθητών ιδιωτικών σχολείων από τις εξετάσεις τετραμήνων.

Αφορμή για να τεθεί το θέμα ενώπιον της Βουλής ήταν διαφήμιση του ιδιωτικού σχολείου Forum Premedical Private School για λειτουργία παρομοίου τύπου σχολείου για μαθητές της τρίτης λυκείου, το οποίο προσφέρει εξειδικευμένο πρόγραμμα προετοιμασίας για τις παγκύπριες εξετάσεις, απαλλάσσοντας τελειόφοιτους μαθητές από τις εξετάσεις τετραμήνων.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου και βουλευτών της επιτροπής Παιδείας κάνοντας λόγο για άνιση μεταχείριση για τους μαθητές του δημοσίου, την ίδια ώρα μάλιστα, που οι ίδιοι υποδεικνύουν τη δυσλειτουργία του θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου  μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι το σχολείο λειτουργεί νομότυπα και ότι του παραχωρήθηκε άδεια λειτουργίας για παρόμοιου τύπου σχολείο με τα δημόσια.

«Δεν θα κάτσουμε σε προεκλογική περίοδο να συζητήσουμε ένα θέμα που το ΑΚΕΛ συζητά με κολλημένη βελόνα», τόνισε σε έντονο ύφος, ενώ είπε ότι δεν είναι σωστό να στοχοποιούν ένα σχολείο.

Ανέφερε ότι σήμερα στην Κύπρο λειτουργούν συνολικά 39 ιδιωτικά σχολεία, εκ των οποίων τα 6 ιδίου τύπου και τα 33 παρομοίου τύπου.

Α. Τζιαπούρα: Με άδεια το σχολείο

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Forum Premedical Private School Αντιγόνη Τζιαπούρα είπε ότι το Premedical School έχει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ως ιδιωτικό σχολείο παρομοίου τύπου.

Εξήγησε ότι τα παρομοίου τύπου σχολεία, με βάση τη νομοθεσία, δεν είναι υποχρεωμένα να διεξάγουν εξετάσεις τετραμήνων και ως εκ τούτου, όπως είπε, δεν ζητήθηκε και δεν παραχωρήθηκε ποτέ εξαίρεση από τις εν λόγω εξετάσεις.

Διευκρίνισε ταυτόχρονα, ότι η ιδιωτική σχολή Forum, η οποία μετρά πάνω από 700 μαθητές και είναι ξεχωριστή από το Premedical School, είναι ιδίου τύπου και ότι όλοι οι μαθητές συμμετέχουν κανονικά στις εξετάσεις τετραμήνων, ακολουθώντας πιστά τα αναλυτικά προγράμματα του αρμόδιου Υπουργείου.

Είπε επίσης, ότι ο αριθμός των μαθητών του Premedical School, οι οποίοι δεν θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις τετράμηνων είναι πολύ μικρός και υποστήριξε ότι στοχοποιείται άδικα το σχολείο τους, ενώ λειτουργούν και άλλα ιδιωτικά σχολεία παρομοίου τύπου, που δεν διεξάγουν εξετάσεις τετραμήνων.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε σε δυσλειτουργίες του υπουργείου Παιδείας και στην έλλειψη ελέγχων στα ιδιωτικά σχολεία.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιωτικών σχολείων Γιώργος Κρητικός,  χαρακτήρισε απαράδεκτο να στοχοποιείται ένα σχολείο που λειτουργεί νομότυπα, όπως άλλα σχολεία παρομοίου τύπου.

Δήλωσε ότι το θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει είναι οι εξετάσεις τετραμήνων και όχι εάν λειτουργούν νόμιμα ιδιωτικά σχολεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση του πρόεδρου του συνδέσμου γονέων ιδιωτικών σχολείων Μιχάλη Μιλτιάδης, ο οποίος είπε επίσης ότι το σχολείο λειτουργεί νομότυπα και με βάση τις πρόνοιες του νόμου.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ η οποία έφερε στην δημοσιότητα το συγκεκριμένο ζήτημα, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, είπε ότι μελέτησαν την νομοθεσία και δεν υπάρχουν ασάφειες. Το πρόβλημα όπως είπε εστιάζεται σε ελλιπείς ελέγχους του υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας πως από αυτό  προκύπτει θέμα άνισης μεταχείρισης μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων και μη τήρησης της νομοθεσίας.

Εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ, είπε ότι ο θεσμός των τετραμήνων απέτυχε και ότι όλοι ζητούν την κατάργηση τους.

Σκέψεις για αλλαγή της νομοθεσίας

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς δήλωσε ότι γίνονται σκέψεις για να αλλάξει η νομοθεσία για την κατηγοριοποίηση των ιδιωτικών σχολείων και κατάργηση των σχολείων παρομοίου τύπου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Κάρουλλας, είπε ότι πρέπει να ρυθμιστεί η ισοτιμία και αντιστοιχία με τα σχολεία παρομοίου τύπου, ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι διεξάγεται ένα παιδαγωγικό έγκλημα με τον θεσμό των τετραμήνων που ενισχύει την παραπαιδεία.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης τόνισε ότι υπάρχουν ελλείψεις στην ιδιωτική εκπαίδευση και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αντρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε πως θα πρέπει όλα τα παιδιά να έχουν την υποχρέωση να εξετάζονται με τον θεσμό των τετραμήνων.

 

Της Ελένης Χαραλάμπους