You are here

Ανέβαλαν την ενίσχυση εξουσιών του υπουργού παιδείας

05/06/2020 17:24

Η βουλή ανέβαλε τη ψήφιση των κανονισμών με τους οποίους παραχωρείται η εξουσία στον υπουργό παιδείας όπως σε έκτακτες περιπτώσεις διαφοροποιεί ημερομηνίες και ζητήματα που αφορούν στη σχολική χρονιά, τις εξετάσεις και την αξιολόγηση των μαθητών.

Οι κανονισμοί τέθηκαν ενώπιον της ολομέλειας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με το ΑΚΕΛ να ζητά αναβολή της συζήτησης επισημαίνοντας ότι στους κανονισμούς περιλαμβάνονται και εργασιακά ζητήματα και κόμματα να κάνουν λόγο για προχειρότητα εκ μέρους της κυβέρνησης.

Η ολομέλεια με ψηφοφορία αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία του κατεπείγοντος με την επιτροπή παιδείας να αποσύρεται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για να συζητήσει τους κανονισμούς και σχετικές τροπολογίες. Με την επάνοδο της επιτροπής, ζητήθηκε εκ νέου αναβολή εκ μέρους του ΔΗΚΟ, με τον κ. Λεωνίδου να σημειώνει ότι δεν υπήρξε κατάληξη.

Το θέμα τέθηκε ενώπιον της ολομέλειας, στη σκιά αντιδράσεων εκ μέρους εκπαιδευτικών και μαθητικών οργανώσεων που επικρίνουν την κυβέρνηση για τη μη πραγματοποίηση διαλόγου.

Ο υπουργός παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, που συμμετείχε σήμερα το πρωί στην έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής παιδείας, ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία είχαν ενημερωθεί εδώ και μέρες μέσα από σχετικές εγκυκλίους για τα όσα πρέπει να ισχύσουν και τα όσα θα ρυθμιστούν με αυτή την τροποποίηση των Κανονισμών σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση.
 
Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας, αναφέρεται ότι στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι στο τελευταίο διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνηση μέσω του υπουργού υγείας για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβάνονταν και διατάξεις σχετικά με την παιδεία, τα σχολεία, τη φοίτηση και την αξιολόγηση των μαθητών και μαθητριών.
 
 «Πρόκειται για απαραίτητες ρυθμίσεις, που αφορούν στις απουσίες των παιδιών, στην αξιολόγηση, στην προαγωγή και στην απόλυση των μαθητών και μαθητριών, χωρίς τις εξεταστικές διαδικασίες που δεν θα γίνουν φέτος.  Επίσης, περιλαμβάνονταν και ρυθμίσεις για την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τον Σεπτέμβριο κάποια ενισχυτική διδασκαλία για να μετριάσουμε τη φετινή απώλεια διδακτικού χρόνου και να διασφαλίσουμε την ομαλή φοίτηση χωρίς κενά τον επόμενο χρόνο. Πάντα μέσα στο πλαίσιο και τον χρόνο της κανονικής λειτουργίας των σχολείων», πρόσθεσε.
 
Κρίθηκε όμως, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι οι σχετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν αρχικά στο διάταγμα του υπουργού υγείας, θα ήταν προτιμότερο να εκδοθούν χωριστά από το υπουργείο παιδείας.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι οι ρυθμίσεις αυτές έχουν ήδη συζητηθεί σε τηλεδιασκέψεις που είχα τόσο με την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ όσο και με την ΠΟΕΔ. Έχει γίνει διάλογος και έχουν ενημερωθεί εδώ και αρκετές μέρες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Ωστόσο, στα έγγραφα που συνοδεύουν τους κανονισμούς που κατατέθηκαν στη βουλή, σημειώνεται ότι δεν προηγήθηκε διάλογος με εμπλεκόμενους φορείς λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε εξαιτίας της πανδημίας.

Ο κ. Προδρόμου υποστήριξε ότι πρόκειται για απαραίτητες ρυθμίσεις για την αξιολόγηση και την απόλυση των μαθητών και των μαθητριών φέτος, όπως και για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, σε θέματα απουσιών κ.ο.κ.
 
«Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να μην υπάρξουν συνέπειες για τα παιδιά λόγω απουσιών ούτε να προκύψουν προβλήματα στην προαγωγή ή την απόλυση των μαθητών/μαθητριών από πρόνοιες των υφιστάμενων κανονισμών», πρόσθεσε.