You are here

Ανέβηκαν οι τόνοι για προϋπολογισμό Παν. Κύπρου

15/02/2023 11:23

Σε ψηλούς τόνους εξελίχθηκε η σημερινή συζήτηση του αυξημένου προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) για το 2023, στην επιτροπή παιδείας, μετά από διακοπή της τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο προϋπολογισμός του ΠΚ παρουσιάζει αύξηση €40,8 εκατ. κυρίως λόγω κατασκευαστικών έργων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πανεπιστημίου, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αφορά μεταξύ άλλων, σε έσοδα και έξοδα ύψους περίπου €213 εκατ., €17 εκατ. για προπτυχιακά δίδακτρα, €2 εκατ. από το υφυπουργείο καινοτομίας και κοινωνικούς φόρους για την BioBank, περίπου €1 εκατ. από τον ΟΚυΠΥ και το πανεπιστήμιο για την ιατρική σχολή, γύρω στο €1 εκατ. από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και €4,5 εκατ. για ηλεκτροδότηση και θέρμανση για τα οποία αναμένεται το ΠΚ να ζητήσει επιπλέον κονδύλι σε μελλοντικό χρόνο.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έκανε λόγο για παραπλάνηση της επιτροπής, προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου του Πανεπιστημίου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα, παράνομη την αύξηση, αφού όπως ανέφερε, δεν μπορεί ο προϋπολογισμός να είναι υψηλότερος από αυτόν που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εξηγήσεις ΠΚ και «τυχαίες διαπιστώσεις» ελεγκτή

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κύπρου, εξήγησε ότι η αύξηση κατά €40,8 εκατ. οφείλεται μεταξύ άλλων, σε ποσό €57 εκατ. που προορίζεται για κατασκευαστικά έργα που συγχρηματοδοτούνται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, €69 εκατ. από διάφορες εισπράξεις, €1 εκατ. από τον ΟκΥΠΥ και το ΠΚ για την ιατρική σχολή και πρόσθετες πιστώσεις €897 χιλ.

Μετά τις διευκρινίσεις ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έκανε λόγο για περιστατικά τυχαίων διαπιστώσεων κατά τον έλεγχο της ελεγκτικής υπηρεσίας, που αφορούν μεταξύ άλλων σε έξοδα ιατρικής περίθαλψης των υπαλλήλων του ΠΚ από το πανεπιστήμιο ύψους 170 χιλ. για συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες, υπηρεσίες του ΓεΣΥ, φακούς επαφής και άλλα.

Αναφέρθηκε ακόμα σε ζητήματα που αφορούν σε ερευνητικά έργα και τη μισθοδοσία ιατρικών καθηγητών, εξηγώντας ειδικότερα ότι καθηγητής με μισθό €72 χιλ. το χρόνο πήρε επιπλέον μισθό επειδή πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε δημόσιο νοσηλευτήριο με τη διεκπεραίωση μόλις 7 εγχειρήσεων το χρόνο.

Πρόσθεσε ότι σε άλλη περίπτωση καθηγητής με μισθό γύρω στις €72 χιλ. έλαβε επιπλέον €90 χιλ. από ερευνητικά προγράμματα.

Καταγγελίες για παραπλάνηση

Ο κ. Μιχαηλίδης εξαπέλυσε κατηγορίες για παραπλάνηση της επιτροπής Παιδείας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι το ιδιωτικό σχέδιο που καλύπτει τους εργαζομένους του ΠΚ αναφέρεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η αναφορά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του ΠΚ, ο οποίος τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν παραπλανά κανένα, διευκρινίζοντας περαιτέρω, ότι το ΠΚ καλύπτει μόνο ένα μέρος των προαναφερόμενων εξόδων, καθώς το 70% καλύπτεται από τους υπαλλήλους.

Ο εκπρόσωπος του ΠΚ, απαντώντας στον γενικό ελεγκτή σχετικά με τις απολαβές των καθηγητών ιατρικής, είπε ότι σε όλες τις χώρες οι ιατρικοί καθηγητές για κλινική εργασία λαμβάνουν δύο μισθούς, για ακαδημαϊκό και κλινικό έργο.

Σε σχέση με τα ερευνητικά προγράμματα, απάντησε στις κατηγορίες της ΕΥ ότι μόνο το 7% με 8% των έργων καλύπτουν τον μισθό των ακαδημαϊκών ερευνητών.

Να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες, λέει ο ελεγκτής

Ο γενικός ελεγκτής πρότεινε στην επιτροπή παιδείας την εφαρμογή δικλείδων και προνοιών που να απαγορεύουν την κάλυψη ιατρικών αναγκών πέραν των εκτάκτων από το ΠΚ στο εξωτερικό και για ουδεμία αμοιβή, κίνητρο ή άλλης μορφής αμοιβή σε σχέση με τα ερευνητικά προγράμματα η οποία να υπερβαίνει το 30% του ακαθάριστου ποσού της αμοιβής των υπαλλήλων.

Συμπλήρωσε ότι η ελεγκτική υπηρεσία θα προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση αναφορικά με τις αμοιβές από τα ερευνητικά προγράμματα μέσω της OLAF. Ακόμη, εισηγήθηκε την υιοθέτηση πρόνοιας για αποκοπή απολαβών σε ακαδημαϊκό και άλλο προσωπικό το οποίο διαμένει στο εξωτερικό και όχι στην Κύπρο, όπως ορίζει η υφιστάμενη πρόνοια, σημείο στο οποίο συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του ΠΚ.

Στους ισχυρισμούς του Οδυσσέα Μιχαηλίδη σχετικά με τον αυξημένο προϋπολογισμό, απάντησε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ανέφερε ότι ζητήθηκαν στοιχεία από το ΠΚ αλλά δεν δόθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Αναφορικά με τα κατασκευαστικά έργα, υποστήριξε ότι έπρεπε να καταβληθεί το ποσό στους εργολάβους ώστε να μην προχωρήσουν σε διακοπή συμβάσεων.

Ξανά στο προσκήνιο οι εστίες

Τα μέλη της επιτροπής παιδείας, έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα ανέγερσης των φοιτητικών εστιών, με αφορμή το κονδύλι που ζητείται για κατασκευαστικά έργα.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας, ζήτησαν απαντήσεις σχετικά με την πρόοδο ανέγερσης τους, με τον κ. Τρυφωνίδη να αναφέρει ότι υπάρχουν φοιτητές που λόγω της έλλειψης στέγασης ενοικιάζουν στα κατεχόμενα με €170.

Οι βουλευτές ζήτησαν διευκρινήσεις σχετικά με το θέμα μισθοδοσίας και των ερευνητικών έργων, αναμένοντας απαντήσεις στην επόμενη συνεδρία.

Παράπονα για προϋπολογισμό ΟΝΕΚ

Η ατζέντα της επιτροπής περιλάμβανε και τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, με τον πρόεδρο του οργανισμού Κλεάνθη Κουτσόφτα, να αναφέρει ότι παρά την αύξηση της παραγωγικότητας του οργανισμού ο προϋπολογισμός παραμένει στάσιμος και μειωμένος σε προγράμματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν ο προϋπολογισμός του οργανισμού, παρουσιάστηκε αυξημένος μόνο κατά περίπου €168 χιλ. την ώρα που οι οργανώσεις νεολαίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ανάγκη ενίσχυσης του οργανισμού και των προγραμμάτων του.

Εκπρόσωποι του συμβουλίου νεολαίας Κύπρου, της ΕΔΟΝ και των Οικολόγων ανέφεραν στην βουλή ότι το αποθεματικό του ΟΝΕΚ εξαντλήθηκε το 2021, ενώ οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί και οι ομάδες νέων αυξήθηκαν.

Σύμφωνα με την ελεγκτική υπηρεσία, η μόνη παρατήρηση που καταγράφηκε σε έλεγχο της είναι η μεταφορά ποσού €40 χιλ. για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπαλλήλων του οργανισμού.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ωστόσο στην επιτροπή, ότι το ζήτημα σημειώνεται και σε ότι αφορά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, προκαλώντας ένα ερωτηματικό, κατά πόσο το γενικό σύστημα υγείας δεν ικανοποιεί τους υπαλλήλους οργανισμών, σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Της Μαρίας Κυριακίδου