You are here

Αντιδράσεις και παρασκήνιο για αποκοπές στα πανεπιστήμια

16/03/2023 15:23

Τις αντιδράσεις των επικεφαλής κρατικών πανεπιστημίων προκαλεί η πρόθεση βουλευτών να αποκόψουν ποσά από τους προϋπολογισμούς του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ), του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Οι τροπολογίες επί των προϋπολογισμών που τίθενται σήμερα το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, αφορούν αποκοπές κονδυλίων για τη συμπληρωματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσωπικού των πανεπιστημίων και του Οργανισμού Νεολαίας, αλλά και τον περιορισμό της αντιμισθίας από τη συμμετοχή ακαδημαϊκών σε ερευνητικά προγράμματα.

Τροπολογία για την μείωση της αντιμισθίας ακαδημαϊκού προσωπικού από ερευνητικά προγράμματα στο 30% των ακαθάριστων απολαβών τους, προτείνεται εκ μέρους του βουλευτή του ΔΗΚΟ και προέδρου της επιτροπής Παιδείας που εξέτασε τους προϋπολογισμούς, Παύλου Μυλωνά, μόνο για το ΠΚ και το ΤΕΠΑΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ φαίνεται να διαφωνούν με την τροπολογία, ενώ την υποστηρίζουν βουλευτές της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και ορισμένοι βουλευτές του ΔΗΚΟ.

Ταυτόχρονα, προσχέδια τροπολογιών σε σχέση με την αποκοπή της συμπληρωματικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης προωθήθηκαν τις προηγούμενες μέρες εκ μέρους της  κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, του κ. Μυλωνά και εκ μέρους του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

Επιστολή από πρύτανη ΠΚ

Τα προσχέδια των τροπολογιών τέθηκαν προς διαβούλευση στην χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, ενώπιον της οποίας έχει τεθεί επίσης, σχετική επιστολή εκ μέρους του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ φαίνεται να απασχόλησαν και τη σημερινή σύσκεψη αρχηγών, ενόψει της συνεδρίας της Ολομέλειας.

Στην επιστολή του πρύτανη καταγράφονται αντεπιχειρήματα, ως προς την εισήγηση για περιορισμό των απολαβών ακαδημαϊκών από ερευνητικά προγράμματα, θέμα που είχε αναδείξει με παρεμβάσεις του ο γενικός ελεγκτής κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε ανάρτηση στο Twitter, σημειώνει σχετικά ότι «έχουμε ενημερωθεί για την παραπλανητική επιστολή του πρύτανη του ΠΚ προς τη Βουλή ενόψει της απογευματινής συνεδρίας της. Οι εισηγήσεις μας θα αυξήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια για νεαρούς ερευνητές και θα μειώσουν τα λεφτά που καταλήγουν στην τσέπη των υψηλόμισθων καθηγητών».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε στη StockWatch ότι η τροπολογία του κ. Μυλωνά για τη μείωση της αντιμισθίας ακαδημαϊκού προσωπικού από ερευνητικά προγράμματα στο 30% των ακαθάριστων απολαβών τους, είναι καταστροφική τονίζοντας ότι τα χρήματα διεκδικούνται από την ΕΕ μέσω από ανταγωνιστικές διαδικασίες και όχι από τον φορολογούμενο πολίτη.

Εάν τα χρήματα αυτά, τονίζει, δεν καταλήξουν στην Κύπρο, θα πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί αντικίνητρο για ερευνητικές δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι λόγω των ερευνητικών προγραμμάτων εργοδοτούνται αυτή τη στιγμή 800-850 νέοι ερευνητές και η εξέλιξη αυτή θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των νέων ερευνητών.

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εισήγηση για περιορισμό των απολαβών πανεπιστημιακών γιατρών, ώστε να μην υπερβαίνει το ποσοστό του 30% των ακαθάριστων απολαβών τους, τονίζοντας ότι «με νύχια και δόντια τους κρατάμε στην Κύπρο» καθώς δεν έχουμε πανεπιστημιακές κλινικές.

«Εάν τους περικόψουμε  τα χρήματα τα οποία λαμβάνουν από τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν, θα τους οδηγήσουμε στο εξωτερικό καθώς δεν μπορούν να εργοδοτηθούν ιδιωτικά στην Κύπρο», υπέδειξε. Επεσήμανε ότι γι' αυτό το θέμα υπάρχει συμφωνία με τον ΟΚΥπΥ.

«Κόβεται» το κίνητρο παραγωγής έρευνας

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Πασιαρδής, ανέφερε ότι οι τέτοιοι περιορισμοί «κόβουν» το κίνητρο των ακαδημαϊκών να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τα ερευνητικά προγράμματα.

Επεσήμανε ότι πρόκειται για ποσά που παρέχονται ως κίνητρο από την ΕΕ για τους καθηγητές, με σκοπό την παραγωγή έρευνας και προέρχονται, είπε, από το ότι κάποιος κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.

«Οι ερευνητές φέρνουν τα κονδύλια, μέσω των οποίων επωφελείται ευρύτερα η οικονομία, καθώς εργοδοτείται κόσμος», τόνισε.

«Με αυτό τον τρόπο χρηματοδοτείς την έρευνα και εργοδοτείς επιστημονικούς συνεργάτες. Έτσι παράγεται παντού η έρευνα και ο ερευνητής επωφελείται και μέσω των δικών του δημοσιεύσεων», εξήγησε.

Εξέφρασε απογοήτευση σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το θέμα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μεγάλο ζήτημα», εκτιμώντας ότι με τους περιορισμούς που τίθενται οι ερευνητές δεν θα επιδιώκουν να συμμετέχουν στα προγράμματα.

Υπέδειξε ακόμα ότι τα πανεπιστήμια έχουν τρόπους να ελέγξουν τα ποσά αμοιβής ακαδημαϊκών που διαχειρίζονται ερευνητικά προγράμματα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτό που ενοχλεί είναι τα μεγάλα ποσά.

Ωστόσο, σημείωσε, «τόσα αποτιμά την συγκεκριμένη εργασία αυτός που χρηματοδοτεί το έργο».

«Άδικη» και «άνιση» μεταχείριση πανεπιστημίων

Σε ότι αφορά το θέμα της αποκοπής κονδυλίων για τη συμπληρωματική ιατροαφαρμακευτική περίθαλψη προσωπικού, ο κ. Πασιαρδής έκανε λόγο για «άνιση» και «άδικη» μεταχείριση των προϋπολογισμών των πανεπιστημίων.

Παρατήρησε ότι αν και οι πλείστοι προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών έχουν εξεταστεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών και προωθήθηκαν στην Ολομέλεια χωρίς κανένα πρόβλημα, οι προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων εξετάστηκαν από την επιτροπή Παιδείας και «πάνε να μας πετσοκόψουν», όπως είπε.

Τόνισε ότι έγινε προεργασία σχετικά με τις πτυχές που θα καλύπτει η συμπληρωματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ώστε να μην υπάρχει επικάλυψη με τα όσα προσφέρει η κάλυψη του ΓεΣΥ και μετά ζητήθηκαν προσφορές.

Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, αλλά για κάλυψη η οποία δεν προσφέρεται από το ΓεΣΥ.

Υπέδειξε ακόμα, τη σημασία της συμπληρωματικής κάλυψης για το προσωπικό των πανεπιστημίων σημειώνοντας ότι συχνά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, σαββατικών αδειών κτλ, ταξιδεύουν, εντός και εκτός ΕΕ, εκεί όπου δεν καλύπτονται από καμία ασφάλεια.

Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι τα ποσά αφορούν τη συμπληρωματική περίθαλψη.

Πρόσθεσε ότι τα μέλη του προσωπικου του Πανεπιστημίου Κύπρου καταβάλουν €1,2 εκατ. και το κράτος άλλες €175 χιλ. που αφορούν υπηρεσίες εκτός ΓεΣυ και κυρίως έκτακτα περιστατικά σε τρίτες χώρες.

Της Μαρίας Χαμπή και της Γεωργίας Χαννή