You are here

Απέρριψαν αναπομπή για εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου

27/10/2022 17:19

Η Ολομέλεια της Βουλής με 23 ψήφους κατά και 10 υπέρ, απέρριψε την αναπομπή του πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για τον τροποποιητικό νόμο «περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμο του 2022» για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με καθεστώς αορίστου χρόνου.

Σκοπός του νόμου που ψήφισε η Βουλή στις 22 Σεπτεμβρίου του 2022, είναι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται με καθεστώς αορίστου χρόνου στη δημόσια εκπαίδευση, να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους εκπαιδευτικούς μονίμου χρόνου, όσον αφορά στις άδειες ασθενείας και τα ωφελήματα κατά την αφυπηρέτηση τους.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπεμψε πίσω στη Βουλή το νόμο, καθώς όπως ανέφερε, το ζήτημα των αορίστου χρόνου έχει ήδη ρυθμιστεί.

Σύμφωνα με τον ΠτΔ, ο υπό αναπομπή νόμος, προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα αναφορικά με την άδεια ασθενείας, όπως και οι εκπαιδευτικοί μονίμου χρόνου, «παραβλέποντας ότι οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου υπηρετούν στη βάση έγγραφων συμβάσεων», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο ΠτΔ, εξηγεί ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου και μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται οι όροι υπηρεσίας τους με βάση το άρθρο 32(2) του περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου, που αποφασίζονται από τον υπουργό παιδείας και τον υπουργό οικονομικών.

Επιπλέον, ο ΠτΔ προσθέτει ότι το υπουργικό συμβούλιο στις 9 Φεβρουαρίου 2022, ενέκρινε την εξομοίωση των αδειών ανάπαυσης και αδειών ασθενείας των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, με αυτές που ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς μονίμου χρόνου, με βάση των περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) Κανονισμών του 1993 έως 2016, με ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Εξ ου και ο νόμος, «έχει καταστεί άνευ αντικειμένου, εφόσον το ζήτημα έχει ήδη ρυθμιστεί», όπως αναφέρει ο ΠτΔ, ενώ ο υπό αναπομπή νόμος καταστρατηγεί την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αφού η νομοθετική εξουσία επεμβαίνει στην άσκηση εξουσιών της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή των υπουργών παιδείας και οικονομικών.

Διαφωνεί το ΑΚΕΛ, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης μιλώντας από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι δεν ευσταθεί ο λόγος που ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπεμψε πίσω στη Βουλή το νόμο, πως το ζήτημα των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών έχει ήδη ρυθμιστεί.

Ο κ. Χριστοφίδης έκανε αναφορά σε περιπτώσεις όπου οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου, δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους συναδέλφους τους και έκανε λόγο για ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης κατά την δεκαετία διακυβέρνησης της στους εκπαιδευτικούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους πέντε χιλιάδες εκπαιδευτικούς οι οποίοι, όπως είπε, σε μια βραδιά από αορίστου χρόνου, η κυβέρνηση τους μετέτρεψε σε εκπαιδευτικούς δευτέρας κατηγορίας, από τους οποίους αγοράζει υπηρεσίες.

Κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να σκεφθεί την υστεροφημία του και να υπογράψει το νόμο, εάν η Βουλή δεν κάνει δεκτή την αναπομπή του.

ΔΗΣΥ: Να σταματήσουν να δημιουργούνται θέσεις αορίστου χρόνου

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε ότι νόμος αναπέμφθηκε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη καθώς κρίθηκε αντισυνταγματικός από τη Νομική Υπηρεσία.

Ο κ. Κουλλάς τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε πολλά για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου και πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να καλυφθούν τα δικαιώματα της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζόμενων και πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κομμάτων, ώστε να σταματήσουν να δημιουργούνται άλλοι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, δήλωσε ότι την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει τα περισσότερα έργα στο χώρο της παιδείας και δήλωσε ότι είναι εκτός αντικειμένου ο νόμος, καθώς το ζήτημα των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών έχει ρυθμιστεί.

Είπε ότι δεν μπορεί να έρχεται η  αντιπολίτευση να παρεμβαίνει στο έργο της κυβέρνησης και να κάνει τα πράγματα χειρότερα, όπως ανέφερε. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση είναι εργοδότης των εκπαιδευτικών και χρειάζεται να έχει ευελιξία.

Ο κ. Μαυρίδης είπε ακόμα ότι με το να ζητά η αντιπολίτευση ότι οι αορίστου δεν μπορούν να βγουν πλεονάζον προσωπικό, αφαιρείται ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του εργοδότη. Πρόσθεσε επίσης ότι τα ωφελήματα για άδειες ασθενείας και ανάπαυσης έχουν ήδη ρυθμιστεί με απόφαση του Υπουργικού.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι πολλοί από τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου, έχασαν τη σειρά τους στις λίστες διορισμού με την αποδοχή των θέσεων τους από την εκπαιδευτική υπηρεσία.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Αντρέας Θεμιστοκλέους, είπε ότι η Βουλή αφού προσπάθησαν επί χρόνια13 υπουργοί, ψήφισε νόμο για τη ρύθμιση τον διορισμών των εκπαιδευτικών, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το 2027.

Πρόσθεσε, ότι η καταψήφιση της αναπομπής του πρόεδρου Αναστασιάδη, είναι και η ακύρωση του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών.

Απηύθυνε έκκληση για υιοθέτηση της αναπομπής του προέδρου της Δημοκρατίας από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και δήλωσε ότι σε αντίθετη περίπτωση, ο πρόεδρος θα προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο δικαστήριο.

Σημείωσε ότι οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας, γνωρίζουν ότι υπάρχουν τρεις παρόμοιες περιπτώσεις όπου το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του προέδρου της Δημοκρατίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο αναπεμφθείς νόμος κατατέθηκε στη Βουλή στις 7 Απριλίου 2022, υπό τη μορφή πρότασης νόμου από τους  Χρίστο Χριστοφίδη, Αντρέα Καυκαλιά και Χρίστο Χριστόφια εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.

Της Ελένης Χαραλάμπους