You are here

Απέρριψαν «εκβιασμό» για πρόσληψη οπλιτών έναντι 250 φοιτητών

18/09/2020 16:46

Η πλειοψηφία της βουλής με 16 ψήφους υπέρ και 32 εναντίον απέρριψε τον τέταρτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος αφορά πιστώσεις €667 χιλ. για την πρόσληψη 200 συμβασιούχων οπλιτών, με βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «εκβιασμό της βουλής».

Η κατάθεση του προϋπολογισμού προέκυψε μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να εγκρίνει διάταγμα, με το οποίο χορηγείται προσωρινή απόλυση στην κατηγορία εθνοφρουρών που υπηρετούν θητεία, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει θέση και θα φοιτήσουν σε Βρετανικά Πανεπιστήμια, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021.

Η απόφαση έχει προκαλέσει επικρίσεις για λανθασμένη κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης, οι οποίες επαναλήφθηκαν σήμερα εκ μέρους βουλευτών, από το βήμα της ολομέλειας.

Σφοδρές επικρίσεις για χειρισμούς κυβέρνησης

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι προκαλεί ανισότητες και πλήττει την ισονομία. Έκανε λόγο για «ωμό εκβιασμό» σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να φορτώνει την ανευθυνότητά της στη βουλή, καθώς είχε πολύ χρόνο για να βρει λύση.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι φέρνοντας το θέμα στη βουλή «προσπαθείτε να βγείτε από τη δύσκολη θέση, φορτώσατε άγχος και δημιουργήσατε ψυχολογική πίεση στα παιδιά αυτά και στις οικογένειές τους».  Η κυβέρνηση δημιούργησε το πρόβλημα και «οφείλει όχι να μας φορτώσει την απόφαση αλλά να βρει λύση», είπε.  

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνά αναφέρθηκε σε lobby που επισκέφθηκαν το προεδρικό ενώ η κυβέρνηση ενημέρωνε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να λυθούν προβλήματα που ενδεχομένως να προέκυπταν λόγω Brexit. «Τα λόμπυ πήγαν στο προεδρικό και στους διαδρόμους άκουσα ότι λήφθηκε απόφαση να προσληφθούν 200 ΣΥΟΠ», είπε.

«Καταντήσαμε τους γονείς να κάνουν αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση εγγραφής για την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο» ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου. Υποστήριξε ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρει το υπουργείο άμυνας, που «δεν έπρεπε να δεχθεί να εμπλακεί σε αυτό το θέμα», όπως είπε. Σημείωσε ότι υπήρχαν πολλοί άλλοι τρόποι να ικανοποιηθούν κάποιες ανάγκες ωστόσο, ενεπλάκη η εθνική φρουρά, δημιουργώντας αναστάτωση και έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αναζητείται άλλοθι στη βουλή.

«Η κυβέρνηση δεν είχε λόγο να καταφύγει στη βουλή», είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την απόφαση από μόνη της εφόσον υπάρχουν τα διαθέσιμα λεφτά και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση ή να βρεθούν άλλες επιλογές για να καλυφθεί η διαφορά των διδάκτρων για φοιτητές είτε με τη μορφή επιδότησης ή δανεισμού. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσαμε να ζητήσουμε μέρος των ενοικίων που δεν καταβάλλονται στην κυπριακή Δημοκρατία από το Ην. Βασίλειο λόγω της διατήρησης των βρετανικών βάσεων.

Χαρακτήρισε τους χειρισμούς της κυβέρνησης ως άμεσο ή έμμεσο εκβιασμό της βουλής, ο οποίος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι έπρεπε πολύ νωρίτερα η κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με το Ην. Βασίλειο και να μην αναζητούν λύση την τελευταία στιγμή

Για πρόχειρη και χωρίς προγραμματισμό απόφαση που δημιούργησε σειρά προβλημάτων και στέλλει λανθασμένα μηνύματα σε ότι αφορά την ισονομία και την ισότιμη μεταχείριση πολιτών και ιδιαίτερα των εθνοφρουρών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, σημειώνοντας ότι δημιουργούνται δύο κατηγορίες εθνοφρουρών και προκαλείται μεγάλη ανησυχία στις οικογένειές εθνοφρουρών.

Τις επικρίσεις επιχείρησε να αντικρούσει ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, απαντώντας παράλληλα, στις διάφορες εισηγήσεις που έθεσαν οι βουλευτές ως εναλλακτικές λύσεις.

«Σέβομαι και κατανόησα το κάθε επιχείρημα» είπε σημειώνοντας ότι η όποια λύση είχε επιλεγεί θα προκαλούσε προβλήματα. «Η προσπάθειά μας πρέπει να είναι να βρίσκουμε λύση στα προβλήματα και όχι να βρίσκουμε προβλήματα στην όποια λύση», τόνισε.