You are here

Αυξημένοι οι μισθοί εκπαιδευτικών εν μέσω πανδημίας

12/11/2020 12:00

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου παιδείας προβλέπει δαπάνες €1,2 δισ. και είναι αυξημένος κατά €32,8 εκ. Η διαφορά οφείλεται κυρίως στο μισθολόγιο που παρουσιάζει αύξηση €18 εκ. που αποδίδεται στην παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαρίθμου, στην αύξηση των αναγκών σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό και στην αυξημένη κυβερνητική χορηγία προς τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, ύψους €6,0 εκ.

Ο υπουργός παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου παρουσίασε τον προϋπολογισμό του υπουργείου παιδείας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση ως νέο άξονα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που επιδιώκει το υπουργείο.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες του προϋπολογισμού του υπουργείου παιδείας είναι αυξημένες κατά €3,5 εκ., κυρίως λόγω της αυξημένης πρόνοιας για την πολιτιστική υποδομή, ύψους €2, 1 εκ., και στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία, ύψους €0,7 εκ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Προδρόμου, το υπουργείο προγραμματίζει την πρόσληψη 88 λειτουργών εκπαιδευτικού προγραμματισμού και των τριών βαθμολογικών επιπέδων ενώ, θα αναθεωρήσει το οργανόγραμμά του και θα προβεί στον τερματισμό τουλάχιστον ισάριθμων ή περισσότερων θέσεων αποσπάσεων. Με σχεδιασμό που έγινε στη βάση τριετίας αναμένεται να μειωθεί η ανάγκη αποσπάσεων περίπου στο ήμισυ.

Σημειώνεται πως ενώπιον της επιτροπής οικονομικών εκκρεμεί αίτημα για την αποπαγοποίηση 333 θέσεων προαγωγής σε όλες τις διευθύνσεις του υπουργείου, για την εξέταση του οποίου η επιτροπή οικονομικών ζήτησε κατάθεση στοιχείων σχετικά με το αποσπασμένο προσωπικό.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και λύσεις για εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας

Σύμφωνα με τις αναφορές του κ. Προδρόμου, στο επίκεντρο του προϋπολογισμού του υπουργείου παιδείας για το 2021, τίθεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του σχολείου και η τεχνολογική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο υπουργός σημείωσε ότι προχωρά η εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, ώστε να αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς και στη διδασκαλία εντός της σχολικής τάξης, αναφερόμενος ειδικότερα, σε σειρά ψηφιακών δράσεων που υλοποιούνται σε συνεργασία με το υφυπουργείο καινοτομίας.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρθηκε, αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η αναβάθμιση των προσβάσεων διαδικτύου σε 104 από τα 117 σχολεία μέσης γενικής και μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως και σε 225 από τα 316 δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης.

Το έργο είναι συνεχιζόμενο και σημειώθηκε πως σε κάποιες από τις περιπτώσεις που δεν ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η αναβάθμιση, αναλαμβάνονται ιδιαίτερα ενισχυτικά έργα υποδομής.

Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής διοίκησης των σχολικών μονάδων, που θα παρέχει την ευχέρεια παρακολούθησης της σχολικής υποδομής, με ηλεκτρονικό χειρισμό αιτημάτων των εκπαιδευτικών και άμεση διάθεση στατιστικών στοιχείων για όλα τα σχολεία στις υπηρεσίες του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, για τη διασφάλιση της παροχής εκπαίδευσης εν μέσω της πανδημίας, εφαρμόζονται προσαρμοσμένες λύσεις, αναλόγως του αριθμού των παιδιών που βρίσκονται στο σπίτι και της εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία ανήκουν. Οι λύσεις αυτές συνδυάζουν την ασύγχρονη και τη σύγχρονη εκπαίδευση, με εξ αποστάσεως διδασκαλία.

«Υπάρχουν λοιπόν διαφορετικές λύσεις εάν βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και άρα απουσιάζουν από την τάξη μερικά παιδιά και διαφορετικές λύσεις εάν απουσιάζει ένα ολόκληρο τμήμα και αυτές οι λύσεις προσαρμόζονται και στις διαφορετικές βαθμίδες της εκπαίδευσης και τα προγράμματα», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως για τον σκοπό αυτό δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες στα σχολεία, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν και προβλήματα.

Έτοιμο το νομοσχέδιο για υφυπουργείο πολιτισμού

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε παράλληλα, στα πλάνα για δημιουργία του υφυπουργείου πολιτισμού, ως μια τομή που εντάσσεται στο πλαίσιο της συγκροτημένης πολιτικής για τον πολιτισμό.

Σημείωσε πως έχει ολοκληρωθεί η ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται μετά τη νομοτεχνική επεξεργασία στη Νομική Υπηρεσία, να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με την ψήφιση του, είπε ο κ. Προδρόμου, θα επιτευχθεί η συνύπαρξη όλων των εκφάνσεων του πολιτισμού κάτω από μια στέγη, ώστε να είναι δυνατή η διαμόρφωση και εφαρμογή συνολικής εθνικής πολιτιστικής πολιτικής, καθώς και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, προς όφελος του συνόλου της πολιτιστικής δημιουργίας του τόπου.

Της Μαρίας Χαμπή