You are here

Αύξηση ηλικίας εγγραφής στην δημοτική εκπαίδευση

18/01/2019 16:19

Με 27 ψήφους υπέρ και 21 εναντίον, ψηφίστηκε σε νόμο το νομοσχέδιο, με τον οποίο θα επεκταθεί η υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την αύξηση της ηλικίας πρώτης εγγραφής στην προδημοτική τάξη και στην Α΄τάξη του δημοτικού σχολείου.

Ο νόμος που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής παρέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο την εξουσία για καθορισμό της ηλικίας εισδοχής στη δημοτική εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, σκοπός του νόμου είναι η τροποποίηση του περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) Νόμου, ώστε να επεκταθεί η υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφασή του ημερομηνίας 9 Ιανουαρίου 2018 αποφάσισε τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας πρώτης εγγραφής των παιδιών στην προδημοτική τάξη από τεσσάρων χρονών και οκτώ μηνών, που είναι σήμερα, σε πέντε χρονών και στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου από πέντε χρονών και οκτώ μηνών, που είναι σήμερα, σε έξι χρονών.

Ειδικότερα, για την προδημοτική τάξη η απόφαση θα ισχύσει για τη σχολική χρονιά 2019-2020, ενώ για την Α΄ τάξη θα ισχύσει για τη σχολική χρονιά 2020-2021 και η αύξηση του ορίου ηλικίας θα γίνει σταδιακά για τις επόμενες σχολικές χρονιές, αντίστοιχα.

Στη συμπληρωματική έκθεση της Επιτροπής Παιδείας αναφέρεται ότι τοποθετούμενος σχετικά, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τόνισε ότι ο νόμος αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών, διότι, βάσει της επιστημονικής τεκμηρίωσης που υπάρχει, αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του αναλφαβητισμού και στην αύξηση της σχολικής επιτυχίας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό παιδιών.

Όπως ανέφερε πρόσθετα όσον αφορά το αναλυτικό πρόγραμμα, αυτό ήδη υπάρχει και προωθείται ο εμπλουτισμός και η βελτίωση της ύλης του σε σχέση με τα παιδιά που θα χρειαστεί να επαναλάβουν την προδημοτική τάξη για δύο και τρία χρόνια.  Όπως επισήμανε περαιτέρω, το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η προδημοτική τάξη για δύο και τρία χρόνια υφίσταται και σήμερα.

Η εφαρμογή του νέου μέτρου θα γίνει σταδιακά και θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη σωστή εφαρμογή του και την αντιμετώπιση των όποιων επιπτώσεων παρουσιαστούν, είπε
              
Σε συμπλήρωση των πιο πάνω, ο διευθυντής δημοτικής εκπαίδευσης, αφού τόνισε ότι ο εμπλουτισμός του αναλυτικού προγράμματος ήδη προωθείται, επεσήμανε ότι λαμβάνονται μέτρα όσον αφορά την επιμόρφωση των νηπιαγωγών και την αντιμετώπιση των πιθανών αναγκών που θα προκύψουν για πρόσθετα τμήματα/αίθουσες.

Όπως επίσης επισήμανε ο ίδιος, οι ανάγκες που θα προκύψουν και τα νέα δεδομένα θα διαφανούν από τις νέες εγγραφές παιδιών που θα γίνουν τη χρονική αυτή περίοδο.  Οι ανάγκες αυτές, αφού εξεταστούν, θα τύχουν της κατάλληλης διαχείρισης από το αρμόδιο Υπουργείο.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, απαντώντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν Βουλευτές αναφορικά με την ετοιμότητα του Υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει τη σημαντική μεταρρύθμιση, είπε πως είναι χρήσιμος και ωφέλιμος ο προβληματισμός.

Πρόσθεσε ότι «στην ουσία όλοι έχουμε συμφωνήσει στη βάση απόλυτα επιστημονικής τεκμηρίωσης, ότι η νέα ρύθμιση θα επενεργήσει θετικά ως προς τη συναισθηματική μαθησιακή ανάπτυξη του παιδιού».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης παρατήρησε ότι η νέα ρύθμιση παιδαγωγικά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες, και είπε πως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ενώ κατανοούν, δεν έχουν πεισθεί και έκανε λόγο για ακόμα ένα μνημείο προχειρότητας στην απόλυτη λογική της λιτότητας που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι ο νόμος είναι κομβικής φύσεως σταθμός για τα παιδιά και την κοινωνία. Πρόσθεσε πως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου έχει φανεί ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει προετοιμαστεί σε μεγάλο βαθμό. Είπε ακόμα ότι πιστώνει το Υπουργείο Παιδείας με την πρόθεση να εξεύρει λύσεις στα όποια προβλήματα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι ο νόμος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.  Αφού ανέφερε ότι δεν παραγνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, εξέφρασε την άποψη ότι αναβολή ψήφισης νόμου θα είχε ακόμα πιο αρνητικά αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι πρόκειται για αλλαγή που θα βοηθήσει τα παιδιά και πρόσθεσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράστηκαν. Είπε ακόμα πως θα στηρίξει και η Κυβέρνηση και το Υπουργείο να αναλάβουν την ευθύνη υλοποίησης.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε ότι η ηλικιακή ωρίμανση οδηγεί σε καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα. Πρόσθεσε πως είναι η ώρα να το τολμήσουμε, βασιζόμενοι στις γραπτές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Παιδείας και  θα παρακολουθούμε την εφαρμογή στην Επιτροπή Παιδείας.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως ενώ επιστημονικά τείνει να συμφωνήσει, πρόσθεσε ότι πρακτικά υπάρχουν προβληματισμοί και επιφυλάξεις και πως οι αντιδράσεις της κοινωνίας είναι αρνητικές. Μετά από πολλή περίσκεψη οι Οικολόγοι καταψηφίζουν, είπε.