You are here

Δεν αποδέχονται απόφαση για 5 χιλ. εκπαιδευτικούς

17/02/2021 17:31

Η κυβέρνηση εφεσίβαλε απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου σε σχέση με την  αγορά  υπηρεσιών  εκπαιδευτικών  για  προγράμματα  του Υπουργείου Παιδείας, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση των μελών της επιτροπής παιδείας της Βουλής.

Το θέμα αφορά περίπου 5 χιλ. εκπαιδευτικούς οι οποίοι από μισθωτοί εκπαιδευτικοί μετατράπηκαν σε αυτοεργοδοτούμενους με την κυβέρνηση να υιοθετεί την πρακτική της αγοράς υπηρεσιών. Αίτημά τους, όπως αναφέρθηκε, είναι να ανακτήσουν καθεστώς εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου.
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης συμφώνησε με την ανάγκη «να φύγουμε από την αγορά υπηρεσιών το συντομότερο δυνατό» αλλά σημείωσε ότι την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να δημιουργηθεί πρόσθετο κόστος στη λειτουργία των προγραμμάτων.

Υποστήριξε ότι είναι καλύτερα να καταργηθούν κάποια προγράμματα και να εξορθολογιστούν στο σύνολο τους τα προγράμματα εκπαίδευσης, παρά να υπάρχει διαιώνιση των προβλημάτων.     

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, είπε ότι η κυβέρνηση αντί να συμμορφώνεται στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, παραμένει προσηλωμένη σε μια θέση η οποία παραβιάζει βασικά εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών που εργάζονται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου.
 
«Η άρνηση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει μια άδικη απόφαση εις βάρος χιλιάδων εκπαιδευτικών, τους οποίους ως γνωστό εν μια νυκτί μετέτρεψε από μισθωτούς σε αυτοεργοδοτούμενους, συνιστά αφόρητη πρόκληση και μετατρέπει την κυβέρνηση σε κοινό παραβάτη», σημείωσε.
 
Αρνητικά σχολίασε και την απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει τα προγράμματα για την επόμενη τριετία χωρίς να προηγηθεί αποκατάσταση της εργασιακής θέσης των εν λόγω εργαζομένων.
  
Αναφορά έκανε και στην αναστολή της φετινής λειτουργίας των επιμορφωτικών κέντρων λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα, 630 περίπου εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα από τον Μάιο του 2020 που ήταν η τελευταία περίοδος απασχόλησης τους. Το θέμα ενεγράφη προς συζήτηση στην Επιτροπή.
 
Για παράνομο και πρωτοφανές απαράδεκτο καθεστώς εργοδότησης ατόμων εκπαιδευτών στα ΚΙΕ, αλλά και ευρύτερα στην εκπαίδευση, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου.
 
Σημείωσε ότι το κράτος εκμεταλλεύεται την εργασία των εν λόγω ανθρώπων χωρίς να τηρούνται οι ίδιοι όροι που τηρούνται σε αντίστοιχες μόνιμες θέσεις. Κάλεσε παράλληλα, τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών να προσέλθουν στην Επιτροπή για να βρεθεί τελική ρύθμιση που να ικανοποιεί τα αιτήματα των εκπαιδευτικών.
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και να επαναφέρει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών στα ΚΙΕ. Κάλεσε, παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει την εκχώρηση των επιμορφωτικών προγραμμάτων των ΚΙΕ στην αγορά υπηρεσιών.

Μ.Χ.