You are here

Δεν ξεκαθάρισε το σκηνικό για αναστολή θητείας

16/09/2020 16:44

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζήτησε την Τετάρτη την απόφαση της Κυβέρνησης για αναστολή της θητείας όσων στρατιωτών της 2020 Β ́ ΕΣΣΟ θα φοιτήσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ακόμα ξεκάθαρα κατά πόσο η Ολομέλεια της Βουλής θα καταψηφίσει ή όχι τον προϋπολογισμό για πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) που θα τεθεί ενώπιoν της της Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν απόλυτα ωφέλιμη, υπήρξε προβληματισμός, υπήρξαν επιχειρήματα και καταλήγουν ότι η οποιαδήποτε λύση κι αν δοθεί θα έχει διακρίσεις, αδικίες και προβλήματα. Πρόσθεσε ότι τέτοιες αποφάσεις δεν είναι σωστό να λαμβάνονται με τέτοιο τρόπο.
 
Όπως είπε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το δικαίωμα και να γίνει σεβαστός ο  κόπος και ο μόχθος όλων αυτών των φοιτητών τα τελευταία 2-3 χρόνια να προετοιμαστούν και να πάρουν θέσεις σε πολύ καλά πανεπιστήμια στο ΗΒ, οι οποίοι λόγω εξελίξεων που δεν ήταν στο χέρι τους έμειναν εκτεθειμένοι αφού τα δίδακτρα που θα επιβληθούν θα αποτρέπουν τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους να τους διασφαλίσουν την παραμονή και φοίτησή τους στο ΗΒ.
 
Όπως είπε δεν είναι εύκολη η απόφαση που θα πάρουν την Παρασκευή, αφού δημιουργούνται άλλες αδικίες λόγω της θητείας τους στο στράτευμα, αφού αυτοί που φεύγουν επιβαρύνουν άλλους, αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό με την πρόσληψη ΣΥΟΠ. Όλα αυτά θα πρέπει να προσμετρηθούν, είπε και πρόσθεσε ότι ένα είναι να επιχειρείς να διασφαλίσεις το δίκαιό των φοιτητών και άλλο να αφήσεις τη ροή των πραγμάτων να επεκταθεί με τρόπους που θα δημιουργεί περαιτέρω αδικίες.  
 
Εξέφρασε την άποψη ότι και από πλευράς του το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να βγει άμεσα με συγκεκριμένα πλαίσια διαταγμάτων, με συγκεκριμένες απαιτήσεις και η ψαλίδα θα πρέπει να κλείσει. Πρόσθεσε ότι δεν έχε νόημα κάποιος Κύπριος να πηγαίνει στο ΗΒ να σπουδάζει σε πανεπιστήμια με χαμηλές αξιολογήσεις. Εδώ και τώρα, συμπλήρωσε, θα πρέπει να κλείσει το ενδιαφέρον αυτών που είχαν εξασφαλισμένη θέση και έχουν κατορθώσει να μεταφέρουν την εγγραφή τους στο τρέχον έτος.
 
Είπε ακόμα ότι η απόφαση και την Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ δεν έχει ληφθεί και θα βασιστεί στη συζήτηση της Ολομέλειας στην οποία εκτίμησε ότι θα αναδειχθούν τα επιχειρήματα υπέρ της διασφάλισης και του κάθε δικαιώματος που υπάρχει και υπέρ την αποτροπής δημιουργίας διακρίσεων.
 
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο βουλευτής Ανδρέας Καυκαλιάς έκανε λόγο για μια δυσάρεστη κατάσταση για τη Βουλή λόγω της αδράνειας, της προχειρότητας και ανευθυνότητας της Κυβέρνησης. Ανέφερε ότι και σε αυτό το ζήτημα τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης δεν λειτούργησαν στο χρόνο που έπρεπε και όταν λειτούργησαν αποδείχτηκαν «χαλασμένα».
 
Πρόσθεσε ότι δεν έγινε καμιά ουσιαστική παρέμβαση προς την βρετανική Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν κατατέθηκε καμιά σοβαρή πρόταση ή προβληματισμός, ενώ αντίθετα λήφθηκαν από την Κυβέρνηση πρόχειρες αποφάσεις που προκάλεσαν ανατροπές.
 
Ενώ την 1η Ιουλίου, σημείωσε, είχε λεχθεί ότι δεν υπάρχει θέμα αναστολής της θητείας, στις 3 Σεπτεμβρίου λήφθηκε η απόφαση για αναστολή της θητείας και πρόσληψη ΣΥΟΠ. Ως αποτέλεσμα, συμπλήρωσε, υπήρξε επιδείνωση των δεδομένων, περαιτέρω αναστάτωση και θυματοποίηση των νέων που επέλεξαν το ΗΒ για σπουδές και δικαιολογημένες αντιδράσεις από την κοινωνία για ανισότητες διακρίσεις και παραβίαση της αρχής της ισονομίας, αλλά και επιφόρτιση του οικονομικού βάρους της λύσης στους πολίτες.
 
Είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση έχει έντεχνα μετακυλήσει στη Βουλή το βάρος της ευθύνης -κάτι που φθάνει στα όρια ωμού εκβιασμού- για επίλυση του προβλήματος αλλά και των επιπλοκών που έχουν προκαλέσεις οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της Κυβέρνησης. Έκανε λόγο για κάκιστους χειρισμούς της Κυβέρνησης επί του θέματος και τραγικές αποφάσεις από πλευράς της.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου εξέφρασε την απαρέσκειά του για τη μη παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας στην Επιτροπή, και της εκπαιδευτικής επιτροπής για ένα θέμα το οποίο χαρακτήρισε ύψιστης σημασίας. Χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργικού «επιπόλαιη και αψυχολόγητη», αναφέροντας ότι δημιουργεί στρατιώτες δύο ταχυτήτων και προκαλεί δυσμενή διάκριση στους φοιτητές και παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας και ίσης μεταχείρισης.
 
Είπε επίσης ότι κάποιοι γονείς φαίνεται να γνώριζαν εκ των προτέρων αυτή την απόφαση και είχαν προχωρήσει στην εγγραφή των παιδιών τους στα Πανεπιστήμια για να δικαιούνται πρόωρη απόλυση. Επίσης, ανέφερε, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι δεν υπάρχει φραγμός σε αυτή τη διαδικασία και αυτή τη στιγμή ενδεχομένως κάποιοι να δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση.
 
Θα μπορούσε, σημείωσε, το κράτος με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, θέλοντας πραγματικά να εξυπηρετήσει όλα τα παιδιά με δίκαιο τρόπο να δώσει διάφορα κίνητρα ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να κάνουν και τη θητεία τους και τις σπουδές τους. Δυστυχώς το κράτος, είπε, βιάστηκε για να ικανοποιήσει μόνο μια μερίδα φοιτητών και αυτό έχει δημιουργήσει δυσμενή μεταχείριση.
 
Πρόσθεσε ότι πρόθεσή τους ήταν να ενημερωθούν ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια και όχι να δημιουργήσουν με τη συζήτηση οποιαδήποτε άλλη αδικία εις βάρος των παιδιών που άκουσαν μια απόφαση που τους ευνοεί.
 
Είπε επίσης ότι οι κυβερνώντες πρέπει να βλέπουν με μεγαλύτερη ευαισθησία, αντικειμενικότητα, υπευθυνότητα και σοβαρότητα  αυτά τα θέματα και ότι το ηθικό των παιδιών στην Εθνική Φρουρά έχει καμφθεί, λόγω αυτών των ανορθόδοξων και αψυχολόγητων αποφάσεων.
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας έκανε λόγο για «απίστευτη προχειρότητα» και «παροιμιώδη επιπολαιότητα» εκ μέρους της Κυβέρνησης που έχει πλήξει το ηθικό των νεοσυλλέκτων. Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση χωρίς να εξεταστούν εναλλακτικές ενέργειες. Είπε επίσης ότι η σύνδεση της αναστολής της θητείας με πρόσληψη ΣΥΟΠ είναι απόλυτα λανθασμένη.
 
Ανέφερε ακόμα ότι ακόμα και σήμερα οι αρμόδιοι των Υπουργείων Παιδείας και Άμυνας δεν μπορούσαν να μας δώσουν σαφή εικόνα για τους φοιτητές που πιθανόν να κάνουν χρήση του δικαιώματος απόλυσης. Για την ώρα, πρόσθεσε, καμιά 40ρια φοιτητές φαίνεται να ήταν καλά ενημερωμένοι πριν ακόμα ληφθούν οι αποφάσεις. Είπε ότι δεν θα επιτρέψουν κανένας φοιτητής και κανένας εθνοφρουρός να γίνει «θύμα της κυβερνητικής ανεπάρκειας».
 
Εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο Γεάδης Γεάδη είπε ότι το κίνημα εκφράζει ξεκάθαρα τη διαφωνία του για το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς επηρεάζει αρνητικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά η πατρίδα μας. Πρόσθεσε ότι η λανθασμένη αυτή απόφαση δημιουργεί ανισότητες στη διαχείριση των στρατεύσιμων ενώ αυξάνει τις δαπάνες του κράτους.  Θα μπορούσαν να ληφθούν άλλες αποφάσεις εκ των προτέρων, πρόσθεσε, αφού ήταν γνωστή η έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ.