You are here

Εγκρίθηκαν οι νέοι κανονισμοί μέσης εκπαίδευσης για τετράμηνα

01/08/2020 12:08

Τους κανονισμούς που στοχεύουν στην εφαρμογή βελτιωμένων χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων ενόψει της σταδιακής εφαρμογής του θεσμού της αξιολόγησης των μαθητών στο πλαίσιο των τετραμήνων, ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής, με 29 ψήφους υπέρ, 18 εναντίον και μία αποχή.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας προς την Ολομέλεια της Βουλής με  τους  κανονισμούς βελτιώνονται οι διαδικασίες  αξιολόγησης των μαθητών, με βάση την εμπειρία από την εφαρμογή των υφιστάμενων κανονισμών κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 στην Α΄ Λυκείου,ς και με βάση τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των οργανωμένων γονέων.
               
Ειδικότερα, οι πρόνοιες των κανονισμών μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι η  λήξη των μαθημάτων για το Α΄ τετράμηνο θα γίνεται την πέμπτη εργάσιμη ημέρα μετά το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων και όχι στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου, που ισχύει σήμερα, ότι το  Α΄ τετράμηνο θα λήγει το τρίτο δεκαήμερο Ιανουαρίου αντί το πρώτο δεκαπενθήμερο αυτού, ότι το Β΄ τετράμηνο θα αρχίζει από την επόμενη ημέρα της λήξης των εξετάσεων Α΄ τετραμήνου μέχρι τη λήξη των εξετάσεων προαγωγής και απόλυσης του Β΄ τετραμήνου.
 
Περαιτέρω προβλέπουν ότι για τα εξεταζόμενα μαθήματα ο βαθμός κάθε τετραμήνου θα καθορίζεται σε αναλογία 60% από την αξιολόγηση για την ενεργό συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα, που αποτελεί τη συντρέχουσα αξιολόγηση, και σε αναλογία 40% από την ενιαία γραπτή αξιολόγηση στο τέλος του τετραμήνου.
 
Για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα ο βαθμός κάθε τετραμήνου θα καθορίζεται με βάση την ίδια πιο πάνω αναλογία ποσοστών, αλλά το 40% θα αφορά γραπτή προειδοποιημένη άσκηση διάρκειας 45 λεπτών κατά τη διάρκεια του τετραμήνου.
 
Η αξιολόγηση για την ενεργό συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα γίνεται στη βάση διαδικασίας συνεχούς ελέγχου που περιλαμβάνει διάφορες εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης. 
               
Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αφού ανέλυσαν τις πρόνοιες των κανονισμών, ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας τόνισαν ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αίρονται οι δυσκολίες και τα λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 στο πλαίσιο της εφαρμογής του θεσμού των τετραμήνων. 
 
Κατά τη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας και πριν την ψηφοφορία ο  Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς παρατήρησε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν εφάρμοσε τις διαδικασίες που προέβλεπαν οι υπό τροποποίηση κανονισμών και οι αλλαγές που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν δεν ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής αξιολόγησης, αλλά αυτοματισμών και προχειροτήτων. Πρόσθεσε ότι στο επεξηγηματικό σημείωμα καταγράφεται ότι ο θεσμός δεν συνεισφέρει τα προσδοκώμενα και ανέφερε ότι οι εξετάσεις τετραμήνων αποτελούν παιδαγωγικό έγκλημα για αυτό το ΑΚΕΛ καταψηφίζει.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας παραδέχεται ότι λόγω πανδημίας δεν έγινε η προβλεπόμενη αξιολόγηση του θεσμού.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή εφαρμογή των τετραμήνων και χρειάζονται περισσότερες εμπειρίες μακριά από δογματικές προσεγγίσεις για να καταστεί ο θεσμός δικαιότερος και αποτελεσματικότερος.