You are here

Επιφυλάξεις βουλής για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

20/03/2019 15:15

Η κοινοβουλευτική επιτροπή παιδείας δεν πείσθηκε από τον προϋπολογισμό του τεχνολογικού πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ύψους €63.520.598, γι’ αυτό θα συνεχίσει τη διεξοδική εξέταση του, ώστε να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο χρήμα τυγχάνει της ορθής και ενδεικνυόμενης διαχείρισης.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης, προσθέτοντας ότι εκφράζει τη θέση και όλων των μελών του σώματος.

Ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ όπως έχει κατατεθεί είναι ισοσκελισμένος και περιλαμβάνει έσοδα και έξοδα €63.520.598, εκ των οποίων τα €37 εκ. έσοδα από κρατική χορηγία, τα €7,3 εκ. από προπτυχιακά δίδακτρα, €500.000 έσοδα από χρηματοδότηση διαθρωτικών προγραμμάτων και διάφορες εισπράξεις €18.720. 598.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ ξεπερνά τα €63 εκ. και η επιτροπή παιδείας έχοντας επιφυλάξεις στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος δεν είναι έτοιμη να συμπήξει τη διαδικασία εξέτασης του προϋπολογισμού.

Πρόσθεσε πως η επιτροπή δεν είχε τη θέση της ελεγκτικής υπηρεσίας, την οποία επιθυμεί να έχει ενώπιον της προκειμένου να τοποθετηθεί επί του προϋπολογισμού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χατζηγιάννης παρατήρησε πως δεν είναι τόσο ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός.

Μεταξύ των επιφυλάξεων των μελών της επιτροπής, είπε ότι ο προϋπολογισμός περιέχει σωρεία από νέες θέσεις, για την ανάγκη των οποίων δεν δόθηκαν απαντήσεις που να ικανοποιούν το κοινοβούλιο.

Δεν αρκεί η απλή παράθεση ανάγκης για 14 ή 20 καθηγητές συνέχισε, προσθέτοντας πως η επιτροπή παιδείας δεν πείσθηκε με την παρουσίαση.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως είναι πολύ επιφυλακτικός τόσο αναφορικά με το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, όσο και για την ταχύτητα με την οποία θα εγκριθεί.

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως οι επιφυλάξεις προέρχονται από όλα τα μέλη της επιτροπής και είπε πως ο προϋπολογισμός πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά και να πεισθούν οι βουλευτές ότι ορθά συζητείται η έγκριση για το κάθε ευρώ.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε επίσης ότι η επιτροπή διατηρεί επιφυλάξεις και ως προς τα εργασιακά και τα ελλείμματα προς το προσωπικό, με τα επιδόματα, την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων και άλλα.

Ερωτηθείς αν με τη μη έγκαιρη ψήφιση του προϋπολογισμού τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του ΤΕΠΑΚ, είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη βουλή είναι να μην διεξαχθεί ο απαιτούμενος έλεγχος αναφορικά με τη σωστή διαχείριση του.

Ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ, ο οποίος εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις 28 Φεβρουαρίου προβλέπει έσοδα €63.520.598, από αυτά τα €37 εκ. αφορούν κρατική χορηγία και τα €7,3 εκ. προπτυχιακά δίδακτρα. Οι €500 χιλ. αφορούν έσοδα από χρηματοδότηση διαρθρωτικών προγραμμάτων και τα €18,720.598 διάφορες άλλες εισπράξεις.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού του τεχνολογικού πανεπιστημίου Κύπρου κατανέμονται ως ακολούθως.

Τρέχουσες δαπάνες €29541.860, διαχειριστικά έξοδα €4.621.302, κεφαλαιουχικές €4.621.303 και μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό €16.520.020.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση σκοπός του «περί προϋπολογισμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2019», είναι να καλύψει δαπάνες που αφορούν στη γενικότερη ανάπτυξη του ιδρύματος για το οικονομικό έτος που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2019, στο μέτρο που επιτρέπουν οι περικοπές που έχουν γίνει στην κρατική χορηγία κατά τα τελευταία έτη.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται 14 νέες θέσεις μελών διδακτικού ερευνητικού προσωπικού με μηδενική πρόνοια για το 2019 και δύο νέες ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού με μηδενική πρόνοια και εννέα θέσεις διοικητικού προσωπικού και άλλου προσωπικού επίσης με μηδενική πρόνοια.

Της Ηρώς Ευθυμίου