You are here

Χαλαρώνουν τις εξετάσεις τετραμήνων

22/06/2022 12:50

Ενώπιον της Βουλής κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος νομοσχέδιο που απλοποιεί και χαλαρώνει τις εξετάσεις τετραμήνων σε γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, καθώς στόχος είναι να ψηφιστεί σε νόμο πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις διακοπές του καλοκαιριού.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προνοεί ότι και για τις τρεις τάξεις του γυμνασίου τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι μόνο δύο.

Συγκεκριμένα όλοι οι μαθητές γυμνασίου θα εξετάζονται στα μαθήματα των Νέων Ελληνικών και τα Μαθηματικά.

Όσον αφορά τα λύκεια για τους μαθητές της Α΄ τάξης τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τα Νέα Ελληνικά και τα δύο μαθήματα της κάθε ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού.

Για την Β΄ τάξη Λυκείου εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τα Νέα Ελληνικά και δύο υποχρεωτικά μαθήματα της κατεύθυνσης επιλογή του κάθε μαθητή.

Στη Γ΄ τάξη Λυκείου εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τα Νέα Ελληνικά και τα τέσσερα μαθήματα κατεύθυνσης.

Σχετικά με τις Τεχνικές Σχολές το τροποποιητικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι για  όλους τους κλάδους θεωρητικής και πρακτικής κατεύθυνσης της Α΄ και Β΄ τάξης, τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά κι ένα από τα τεχνολογικά μαθήματα του κλάδου/ ειδικότητας.

Αναφορικά με τα Ξενοδοχειακά και τις Επισιτιστικές Τέχνες της Α΄ και της Β΄ τάξης τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τα Νέα Ελληνικά, τα Αγγλικά κι ένα από τα τεχνολογικά μαθήματα του κλάδου/ ειδικότητας.

Σημειώνεται ότι παραμένουν τα ποσοστά αξιολόγησης 40% για το γραπτό μέρος και το 60% για το προφορικό σε κάθε τετράμηνο.

 Σε δηλώσεις ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι ο αποτυχημένος θεσμός των τετράμηνων δεν μπορεί να διορθωθεί με «φτιασιδώματα», δηλώνοντας ότι αποτελεί ακόμη μια αυθαίρετη ενέργεια του Υπουργού Παιδείας.  

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης δήλωσε ότι ζητούν τροποποίηση αλλά όχι κατάργηση του θεσμού των τετραμήνων.

Επίσης ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι δεν πρέπει να επαφίεται στον κάθε καθηγητή, ο αριθμός των διαγωνισμάτων, καθώς όπως δήλωσε καθηγητές αντί να διδάσκουν, διεξάγουν συνεχώς διαγωνίσματα.

Της Ελένη Χαραλάμπους