You are here

Χωρίς έλεγχο ο ρόλος πανεπιστημίων στις εξετάσεις δημοσίου

18/09/2020 12:03

Με 25 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και 3 αποχές η βουλή ψήφισε νομοσχέδια με τα οποία παραχωρείται η δυνατότητα σε κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια να ετοιμάζουν θέματα και να βαθμολογούν, στο πλαίσιο εξετάσεων για πλήρωση θέσεων στο δημόσιο.

Συγκεκριμένα, σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου είναι η παροχή δυνατότητας στις οικείες συμβουλευτικές επιτροπές που συστήνονται βάσει του υφιστάμενου νόμου, να συμβουλεύουν την ΕΔΥ για την πλήρωση κενών θέσεων πρώτου διορισμού ή πρώτου διορισμού και προαγωγής, εφόσον αποφασιστεί αρμοδίως η διεξαγωγή γραπτής εξέτασης για την πλήρωση κενών θέσεων, να αναθέτουν την ετοιμασία θεμάτων και τη βαθμολόγηση των γραπτών της γραπτής εξέτασης και σε κρατικό πανεπιστήμιο ή σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο και όχι μόνο σε δημόσιους λειτουργούς ή κρατικές υπηρεσίες όπως προβλέπεται βάσει την διατάξεων του υφιστάμενου νόμου.

Σκοπός του δεύτερου νομοσχεδίου είναι η παροχή δυνατότητας στα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου και στην αστυνομία να αναθέτουν την αρμοδιότητα διοργάνωσης και διεξαγωγής της γραπτής εξέτασης για την πλήρωση κενών θέσεων εισδοχής και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και όχι μόνο στους φορείς που προβλέπεται βάσει του υφιστάμενου νόμου, δηλαδή την Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, τα κρατικά πανεπιστήμια και το ΚΕΠΑ του Υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα, η βουλή με 19 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον απέρριψε τροπολογία του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη για θεσμοθέτηση συντονιστικής επιτροπής η οποία να είναι υπεύθυνη για την εποπτεία όλων των φορέων στους οποίους ανατίθεται η διοργάνωση γραπτών εξετάσεων, καθώς και για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας, της ποιότητας και του αδιαβλήτου των εξετάσεων αυτών μέσω του καταρτισμού των αναγκαίων πρωτοκόλλων, τα οποία θα τηρούνται από τους εν λόγω φορείς.

Η τροπολογία προέβλεπε επίσης, η συγκρότηση και λειτουργία της εν λόγω επιτροπής να καθορίζεται με κανονισμούς που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου εντός ενός έτους από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του πρώτου από τους προτεινόμενους νόμους.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, πρόθεση της επιτροπής θεσμών σε περίπτωση απόρριψης της τροπολογίας –όπως συνέβη- είναι η κατάθεση σχετικής, πιο συγκεκριμένης πρότασης νόμου.

Της Μαρίας Χαμπή