You are here

Η βουλή επιδιώκει έλεγχο πανεπιστημίων

23/05/2018 17:02

Ολοένα και περισσότερο κοινοβουλευτικό έλεγχο επί των δημόσιων πανεπιστημίων φαίνεται να επιδιώκει η βουλή τον τελευταίο καιρό, με προτάσεις νόμου και θέματα προς συζήτηση, που αφορούν τη λειτουργία και τις δραστηριότητες τους.

Η επιτροπή παιδείας εξέτασε σήμερα δύο προτάσεις νόμου οι οποίες αποσκοπούν στην άσκηση ελέγχου αναφορικά με τις ερευνητικές μονάδες του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων να αντιδρούν στην εισήγηση.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις προβλέπουν τροποποίηση του περί Πανεπιστημίου Κύπρου νόμου και του περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου νόμου, έτσι ώστε οποιαδήποτε συμφωνία ή σύμβαση συνομολογείται μεταξύ των ερευνητικών μονάδων των πανεπιστημίων και άλλου οργανισμού, στο πλαίσιο της αποστολής των ερευνητικών μονάδων και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από πόρους οι οποίοι δεν προέρχονται από κυβερνητική χορηγία, να κατατίθεται για ενημέρωση στην επιτροπή παιδείας.

Τις προτάσεις νόμου, υπογράφουν βουλευτές του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Αλληλεγγύης.

Εξάλλου, η επιτροπή ελέγχου της βουλής αναμένεται να εξετάσει αύριο, το αίτημα του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη, για εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος αναφορικά με τις ενέργειες του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου και την πιθανότητα διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Ο κ. Περδίκης αναφέρεται σε επιστολή της προϊσταμένης των οικονομικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου με την οποία καταγγέλλονται δραστηριότητες του αντιπρύτανη των Διεθνών Σχέσεων Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου, ζητώντας όπως το θέμα εξεταστεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής.

Μ.Χ.