You are here

Κατοχυρώνουν παραρτήματα βρετανικών πανεπιστημίων ενόψει Brexit

07/03/2019 11:58

Νομοθετική ρύθμιση για την κατοχύρωση των παραρτημάτων βρετανικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, προωθεί η κυβέρνηση ενόψει της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νομοθετική ρύθμιση, όπως αναφέρθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπή παιδείας, θα προχωρήσει πριν από τις 29 Μαρτίου, ημερομηνία για την οποία έχει προγραμματιστεί το Brexit.

Με την κατοχύρωση των παραρτημάτων βρετανικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα των εν λόγω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη βάση διακρατικής συμφωνίας με τη ρύθμιση να επηρεάζει περίπου 5,5 χιλ. φοιτητές.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής παιδείας συμμετείχε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και προήδρευσε ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Όπως επισημάνθηκε, η εν λόγω ρύθμιση θα προωθηθεί είτε προχωρήσει το Brexit, είτε όχι, με τον κ. Συλλούρη να σημειώνει ότι σε περίπτωση που δεν κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας, θα προωθηθεί σχετική πρόταση νόμου εκ μέρους της βουλής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία της επιτροπής παιδείας για επεξεργασία της σχετικής πρότασης που θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής.

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο οποίο λειτουργεί παράρτημα ιατρικής σχολής βρετανικού πανεπιστημίου, ανέφερε ότι λόγω του θορύβου ο οποίος προκλήθηκε, έχουν ήδη μειωθεί κατά 24% οι φοιτητές ιατρικής από Αυστραλία και Αμερική.

Νομοσχέδια για αντιμετώπιση άτακτου Brexit

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, έχει ετοιμαστεί σειρά νομοσχεδίων για την αντιμετώπιση του σεναρίου του άτακτου Brexit, τα οποία βρίσκονται ενώπιων της νομικής υπηρεσίας για νομοτεχνική επεξεργασία.

Όπως αναφέρθηκε, σε περίπτωση άτακτου Brexit, η ολομέλεια της βουλής θα πρέπει να συνέλθει εκτάκτως για τη ψήφιση των νομοσχεδίων.

Σε ότι αφορά 10.500 κύπριους φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στη Βρετανία, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, αλλά ούτε και επιπτώσεις για τα προγράμματα Erasmus.

Μ.Χ.