You are here

Kριτική για «κολέγια μαϊμού»

18/01/2019 17:51

Με 43 ψήφους υπέρ 2 εναντίον (ΕΛΑΜ) η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε εναρμονιστικό νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τις ανταλλαγές μαθητών ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα, με Βουλευτές να ασκούν κριτική για «ιδρύματα μαϊμού» που εισάγουν ως φοιτητές φτηνό εργατικό δυναμικό.

Με τις ίδιες ψήφους ψηφίστηκε σε νόμο η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου με τους οποίους καταργήθηκαν κάποιες διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, οι οποίες αφορούν την είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τις ανταλλαγές μαθητών και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Προηγουμένως η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τροπολογία που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου με την οποία επεκτάθηκε από 9 σε 12 μήνες η αύξηση του χρονικού ορίου παραμονής σπουδαστών και ερευνητών στη Δημοκρατία για αναζήτηση εργασίας ή για σκοπούς επιχειρηματικότητας.

Επίσης υπερψήφισε τροπολογία του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου με την οποία εξαλείφεται η γενική έννοια του όρου εκπαιδευτικό ίδρυμα και η αναγνώριση ιδρύματος ως φορέα υποδοχής για σκοπούς του νόμου καθορίζεται από τον αρμόδιο Υπουργό με διάταγμα το οποίο θα κοινοποιείται στη Βουλή.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας είπε πως πρέπει να ελέγχεται αυστηρά η έμμισθη δραστηριοποίηση των φοιτητών ώστε να μην τυγχάνουν εκμετάλλευσης ως φτηνά εργατικά χέρια. Είπε ακόμα πως πρέπει να ενθαρρύνουμε φοιτητές και από τρίτες χώρες να έρχονται στην Κύπρο.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης υπενθύμισε τις φοβίες και καχυποψίες που εκφράστηκαν όταν ψηφιζόταν η νομοθεσία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και πρόσθεσε πως οι πτυχιούχοι φοιτητές μας επιστρέφουν στον τόπο για αναζήτηση εργασίας. Παρατήρησε ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα μας, η ΕΕ η οικογένεια μας, δεν πρέπει να ενοχλεί επειδή Κύπριοι εργάζονται σε χώρες της ΕΕ.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως θα πρέπει η Κύπρος ως χώρα με ιδιωτικά και δημόσια Πανεπιστήμια να ενισχύσει το ρόλο των πανεπιστημίων της, δίνοντας κίνητρα σε φοιτητές τρίτων χωρών μέσα από ανώδυνες καταστάσεις.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως κάποιοι θησαύρισαν με τον πόνο των απόκληρων της παγκόσμιας γειτονιάς, αναφερόμενος σε "κολέγια ή σχολές αμφιβόλου επιπέδου, που εισπράττουν μόνο δίδακτρα και τα οποία δεν είναι παρά κύκλωμα εκμετάλλευσης φτηνών εργατικών χεριών". Δεν πρέπει να αφήσουμε τις "σχολές μαϊμού" να καταδυναστεύουν ανθρώπους, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας  ανέφερε ότι απαιτούνται αυστηρή έρευνα και έλεγχοι για να εντοπιστούν οι σχολές - μηχανισμοί εισαγωγής ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού. Παρατήρησε επίσης ότι κάποιοι δεν θα μπορούσαμε να σπουδάσουμε αν δεν μας επιτρεπόταν να εργαζόμαστε ως φοιτητές στις χώρες που σπουδάσαμε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας αφού ανέφερε ότι είναι καλοδεχούμενοι οι πτυχιούχοι ψηλών ακαδημαϊκών προσόντων, είπε πως δεν θα πρέπει να θεωρούμε τα «κολέγια σφραγίδες»  ως κομμάτι της αγοράς. Πρόσθεσε πως πολλοί εξ αυτών των «φοιτητών» καταλήγουν αιτητές ασύλου, αδήλωτοι εργάτες ή και γκετοποιημένοι.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης  αφού ανέφερε ότι καταγράφηκαν δεκάδες παραδείγματα που κάποιοι δεν ήταν φοιτητές, είπε πως έχουν γκετοποιήσει περιοχές, όπως η Λήδρας, ο Μώλος, η Έμπα, ο Αης Γιάννης Λάρνακας, ο Κάπαρης, το Κέντρο της Αγίας Νάπας. Αφού ανέφερε ότι εκτός από τα κολέγια, υπάρχουν και δικηγορικά γραφεία που εμπλέκονται στην εισαγωγή φτηνών εργατών, είπε πως οι πλείστοι γνωρίζουν και διερωτήθηκε γιατί δεν τα κλείνουν.