You are here

Μαίνεται η συζήτηση για νέα σχολική χρονιά

14/09/2022 07:22

Συνεχίζεται σήμερα στην επιτροπή παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η συζήτηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έπειτα και από τη χθεσινή επίσκεψη των βουλευτών της επιτροπής σε σχολεία.

Στη σημερινή συζήτηση, αναμένεται να πάρουν το λόγο οι εκπρόσωποι των δασκάλων και εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης – ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, οι οποίοι δεν κατάφεραν να πάρουν θέση την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω χρόνου.

Καλεσμένοι ξανά στην επιτροπή, είναι και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ).

Τα μέλη της επιτροπής, θα συνεχίσουν και την Πέμπτη τις επισκέψεις τους σε σχολεία της χώρας, ενώ ήδη κάποιοι δημοσιοποίησαν μέσω των μέσων μαζικής δικτύωσης, τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή επίσκεψη, ο πρόεδρος της επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι «καταγράφηκαν τα ίδια διαχρονικά προβλήματα», σχετικά με τις αρρυθμίες της εκπαίδευσης, εξηγώντας ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, είναι ο επανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού συστήματος.

Όπως κατέγραψαν και άλλοι βουλευτές, τα προβλήματα αφορούν σε κτηριακές εγκαταστάσεις, υπηρεσιών, έλλειψης υποδομών, στεγάστρων, κ.ά., ενώ υπάρχουν σχολεία που παρουσιάζουν προβλήματα με την εκπαιδευτική διαδικασία και προγράμματα για μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία.

Την Τρίτη, ο υπουργός παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τη νέα χρονιά, αναφερόμενος στο θέμα της στελέχωσης των εκπαιδευτικών που αναμένεται να κυριαρχήσει και στη σημερινή συζήτηση, μεταξύ των εκπροσώπων των δασκάλων και του υπουργείου.

Ο υπουργός ανέφερε για το θέμα, ότι η στελέχωση των εκπαιδευτικών γίνεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ τόνισε ότι από την αρχή της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, η αναλογία των μαθητών προς εκπαιδευτικούς έχει μειωθεί.

Φλέγοντα θέματα για την επιτροπή και τους εμπλεκομένους, παραμένουν εκτός από τη στελέχωση, το ζήτημα των κλιματιστικών, το ζήτημα των σχολικών συνοδών, το ζήτημα της αγοράς υπηρεσιών από εκπαιδευτικούς, αλλά και το θέμα της χαρτογράφησης των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία.

Σε συνέντευξη της στη StockWatch τις προηγούμενες μέρες, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων για το θέμα της αγοράς υπηρεσιών από εκπαιδευτικούς, πως δεν έγινε ποτέ αποδεκτό από την οργάνωση.

Στην ατζέντα της επιτροπής παιδείας, βρίσκεται και η διαδικασία αναγνώρισης των τίτλων σπουδών από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ), μετά από αυτεπάγγελτη εξέταση της επιτροπής.

Της Μαρίας Κυριακίδου