You are here

Με παρατηρήσεις η έγκριση προϋπολογισμού ΤΕΠΑΚ

05/04/2019 16:01

Με παρατηρήσεις εκ μέρους των βουλευτών για την υπέρβαση της κρατικής χορηγίας κατά €2,9 εκ. ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2019, που προβλέπει έσοδα ύψους €63,5 εκ. και ισόποσες δαπάνες.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής παιδείας που εξέτασε τον προϋπολογισμό και όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, το ύψος της κρατικής χορηγίας στον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ δε συμφωνεί με τις αντίστοιχες πρόνοιες στον προϋπολογισμό του υπουργείου παιδείας, οι οποίες ανέρχονται σε €34,1 εκ. 

Ειδικότερα, υπάρχει διαφορά με την πρόνοια της κρατικής χορηγίας η οποία ανέρχεται στα €2,9 εκ. 

Το ποσό της υπέρβασης ύψους €2,9 εκ. δύναται να καλυφθεί από εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ ή και από εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό του υπουργείου οικονομικών για το 2019, κάτι με το οποίο διαφώνησαν βουλευτές υποστηρίζοντας ότι το ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από εξοικονομήσεις του ΤΕΠΑΚ ή με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού είχε επισημάνει ότι το υπουργείο παιδείας και το υπουργείο οικονομικών ενέκριναν περαιτέρω αύξηση της κρατικής χορηγίας ύψους €3,8 εκ., από την οποία τα €2,9 εκ. θα προέλθουν από εξοικονομήσεις του ΤΕΠΑΚ ή και του υπουργείου οικονομικών.  Η αύξηση αυτή, όπως τόνισε ο ίδιος, κρίνεται αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του ΤΕΠΑΚ και τον προγραμματισμό του σε σχέση με τις δαπάνες και τα προωθούμενα έργα, συμπεριλαμβανομένης της προκήρυξης προσφορών για κατασκευαστικά έργα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Η ελεγκτική υπηρεσία είχε υποστηρίξει ότι το ποσό της υπέρβασης πρέπει να καλυφθεί από εξοικονομήσεις του ΤΕΠΑΚ και όχι του υπουργείου οικονομικών, εισήγηση την οποία δεν υιοθέτησε η επιτροπή παιδείας.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ασκήθηκαν επικρίσεις σε ότι αφορά την καθυστέρηση στην κατάθεση των προϋπολογισμών και των τριών πανεπιστημίων με τον πρόεδρο της επιτροπής παιδείας Κυριάκο Χατζηγιάννη να αναφέρει ότι ευθύνη γι’ αυτό δεν φέρουν μόνο τα υπουργεία αλλά και τα πανεπιστήμια λόγω του ότι κατέθεσαν αρχικούς προϋπολογισμούς που δεν συμφωνούσαν με τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να καθοριστούν δείκτες αξιολόγησης της απόδοσης των πανεπιστημίων όχι μόνο σε ότι αφορά οικονομικά αλλά και εκπαιδευτικά ζητήματα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, υπέδειξε ότι για το σκοπό αυτό υπάρχει ο φορέας πιστοποίησης ποιότητας των πανεπιστημίων, προσθέτοντας ότι τα κόμματα δεν συνηγόρησαν στο να γίνουν εξοικονομήσεις από το ΤΕΠΑΚ για κάλυψη της υπέρβασης της κρατικής χορηγίας, καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι άλλα πράγματα θα μείνουν πίσω, όπως είπε.

Της Μαρίας Χαμπή