You are here

Μεταφέρεται στο ΥΠΟΙΚ η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας

26/09/2022 10:16

Την μετακίνηση της υπηρεσίας φοιτητικής μέριμνας, υπό την στέγη του υπουργείου οικονομικών, αναμένεται να εξετάσει τις ερχόμενες μέρες η επιτροπή παιδείας της βουλής.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στις 22 Αυγούστου 2022, ο λόγος μετακίνησης της υπηρεσίας από την διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του υπουργείου παιδείας στο ΥΠΟΙΚ, είναι επειδή η υπηρεσία διαχειρίζεται τις διαδικασίες αιτήσεων και καταβολής της φοιτητικής χορηγίας και φοιτητικών επιδομάτων.

Ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας για το 2022 και το ΜΔΠ 2022 -2024, ανέρχεται σε περίπου €51 εκατ. ανά έτος.

Λόγω της οικονομικής φύσης των διαδικασιών για τη φοιτητική χορηγία και για τα φοιτητικά επιδόματα, η λειτουργία της υπηρεσίας υπό το ΥΠΟΙΚ, κρίθηκε ορθολογικότερη, αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη.

Με την έγκριση και από την Βουλή των Αντιπροσώπων, η υπηρεσία αναμένεται να μεταφερθεί στο ΥΠΟΙΚ, την 1η Ιανουαρίου του 2023, ενώ η υπηρεσία έχει ήδη μεταφερθεί σε καινούριο κτήριο στη Λεωφόρο Κέννεντυ 12 -14.

Για τη στέγαση της υπηρεσίας στο νέο κτήριο, εξασφαλίστηκαν πρόσθετες πιστώσεις συνολικού κόστους περίπου €90 χιλ., μόνο για το 2022.

Η πρόταση της μεταφοράς, εγκρίθηκε ήδη από την νομική υπηρεσία με τίτλο «ο περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022».

Επιπλέον, με την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για μεταφορά την 1η Ιανουαρίου του 2023, το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να προχωρήσει στην μεταφορά των απαραίτητων πιστώσεων από τον προϋπολογισμό του υπουργείου παιδείας, στον προϋπολογισμό του ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο ετοιμασίας του Προϋπολογισμού για το 2023 και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2023 - 2025.

Η πρόταση συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο υπουργείων, παιδείας και οικονομικών, λόγω και της συλλογής στοιχείων και αξιολόγησης για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων, που αφορούν στη φοιτητική χορηγία και στα φοιτητικά επιδόματα.

Μ.Κ.