You are here

Παιδεία: Τροποποιήσεις κανονισμών με καθυστέρηση χρόνων

25/09/2022 06:00

Νόμους και κανονισμούς για την παιδεία με δύο έτη καθυστέρησης, εξαιτίας της πανδημίας, αναμένεται να εξετάσει η επιτροπή παιδείας της Βουλής, τις επόμενες μέρες.

Η δέσμη των κανονισμών που θα μελετήσουν τα μέλη της επιτροπής, αφορούν μεταξύ άλλων και το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού, τροποποιητικό νόμο για τις σχολικές εφορείες, τροποποιητικό νόμο για την ειδική εκπαίδευση και τροποιητικούς κανονισμούς για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης.

Οι περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Κανονισμοί του 2022, έρχονται για να επιλύσουν διάφορα προβλήματα αναφορικά με την ομαλή λειτουργία των σχολείων, για τα οποία δεν υπάρχει υφιστάμενη πρόνοια.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα αφορούν:

  • Την καλύτερη ομαδοποίηση και οργάνωση των κανονισμών, ώστε να γίνουν πιο εύχρηστοι και λειτουργικοί μέσα από αποκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων,
  • Την ανάγκη για σαφέστερους κανονισμούς / ορισμούς, ώστε να καλυφθούν επικαλύψεις, ελλείψεις, ασάφειες και αοριστίες,
  • Την ανάγκη για αλλαγές και επικαιροποίηση των κανονισμών στη βάση της σημερινής πραγματικότητας, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας στα σχολεία αλλά και των μαθησιακών αποτελεσμάτων, και
  • Την ανάγκη για αλλαγές στους κανονισμούς αναφορικά σε θέματα ομαλής λειτουργίας των σχολείων, παιδαγωγικών μέτρων ανάπτυξης κοινωνικής συμπεριφοράς, αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ρύθμισης θεμάτων αδικαιολόγητων απουσιών, με στόχο την κάλυψη των κενών που παρατηρούνται και στην ενσωμάτωση τους στις πολιτικές του υπουργείου παιδείας.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του υπουργείου παιδείας, το υπουργείο, θεωρεί ότι ο εκσυγχρονισμός, η ενοποίηση και η επικαιροποίηση των υφιστάμενων κανονισμών, θα ενισχύσει την προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οι κανονισμοί που θα μελετήσουν οι βουλευτές της επιτροπής παιδείας, είναι αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων του υπουργείου, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, ΠΟΕΔ και των παγκύπριων συνομοσπονδιών ομοσπονδιών συνδέσμων γονέων της δημοτικής εκπαίδευσης και των δημοτικών και κοινοτικών νηπιαγωγείων.

Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2016, με τη σύσταση της Επιτροπής Αναθεώρησης των κανονισμών λειτουργίας δημόσιων σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης, με λειτουργούς του υπουργείου, της ΠΟΕΔ και των Οργανωμένων Γονέων Δημοτικής και Προδημοτικής.

Η τελική πρόταση, κατέληξε στο υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο του 2020, όπου και εγκρίθηκε αλλά λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην λειτουργία των σχολείων, η κατάθεση του στη βουλή καθυστέρησε.

Μ.Κ.