You are here

Πάνε ολομέλεια τα νομοθετήματα για εταιρείες πανεπιστημίων

16/05/2018 17:57

Το δρόμο προς την ολομέλεια της βουλής παίρνουν τα νομοθετήματα που εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονταν ενώπιον της επιτροπής παιδείας, σχετικά με τη δυνατότητα των δημόσιων πανεπιστημίων να συστήνουν εταιρείες στις οποίες να μπορούν να συμμετέχουν ακαδημαϊκοί.

Η τελευταία εισήγηση της ελεγκτικής υπηρεσίας όπως με την ευκαιρία της τροποποίησης των κανονισμών, επικαιροποιηθεί πρόνοια που αφορά την ιδιωτική απασχόληση των καθηγητών, με λεκτικό που περιλαμβάνεται στο νόμο περί δημόσιας υπηρεσίας, φαίνεται να μένει εκτός κειμένων, ώστε να εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η εισήγηση είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από μέρους του υπουργείου οικονομικών όσο και εκ μέρους του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, με το υπουργείο να υποστηρίζει ότι η τροποποίηση αφορά ευρύτερα θέματα απασχόλησης ακαδημαϊκών και όχι τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είχε υποστηρίξει την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν μπορούν τα πανεπιστήμια να διέπονται από νόμο της δημόσιας υπηρεσίας και πως ούτως ή άλλως οι καθηγητές παίρνουν άδεια για να εξασκούν άλλο επάγγελμα.

Ενώπιον της επιτροπής παιδείας τέθηκε σήμερα νέο υπόμνημα εκ μέρους του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας το οποίο διαφωνεί με την απαγόρευση της δυνατότητας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από μέλη του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού των πανεπιστημίων προς τις εταιρείες τεχνοβλαστούς που θα συστήνονται με βάση την υπό συζήτηση νομοθεσία.

Σύμφωνα με τα κείμενα των νομοθετημάτων, τα μέλη του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού του πανεπιστημίου θα μπορούν να συμμετέχουν σε εταιρείες με σκοπό την αξιοποίηση αξιολογημένων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με εφευρετική δραστηριότητα, χωρίς αντιμισθία και χωρίς ανάληψη οποιουδήποτε εκτελεστικού ρόλου, με μετοχικό κεφάλαιο όχι μεγαλύτερο του μετοχικού κεφαλαίου που θα διατηρεί το πανεπιστήμιο σε κάθε στάδιο. 

Οι ακαδημαϊκοί θα μπορούν να συμμετέχουν με ποσοστό μέχρι 24% στις εταιρείες τεχνοβλαστούς με το ποσοστό ερευνητή και πανεπιστημίου να μην ξεπερνά το 49% ενώ θα υπάρχει συμμετοχή και από επενδυτές.

Τα νομοσχέδια τοποθετούν τη δυνατότητα πώλησης των μετοχών εκ μέρους των ακαδημαϊκών, μετά από τα δύο χρόνια.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, θα παρέχεται μεταξύ άλλων, η δυνατότητα χρήσης και αξιοποίησης των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων από εταιρείες με τις οποίες θα είναι συμβεβλημένο το Πανεπιστήμιο.

Η συζήτηση στην επιτροπή παιδείας ολοκληρώθηκε σήμερα με τα νομοσχέδια και τους κανονισμούς να αναμένεται ότι θα τεθούν ενώπιον της ολομέλειας εντός των επόμενων εβδομάδων.

Της Μαρίας Χαμπή