You are here

Περίπλοκες διαδικασίες για ιδιωτικά φροντιστήρια

25/05/2018 10:04

Περίπλοκες φαίνεται ότι παραμένουν οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών φροντιστηρίων παρά τις χαλαρώσεις που έχει παραχωρήσει το κράτος, με τον υπουργό παιδείας να σημειώνει ότι στην ίδρυση και λειτουργία ενός φροντιστηρίου εμπλέκονται διάφορες νομοθεσίες και υπηρεσίες πέραν του υπουργείου παιδείας.

Ο υπουργός παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης απαντούσε σε ερώτηση του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους ως προς την αντιμετώπιση του αιτήματος για απλοποίηση και μείωση των διαδικασιών και απαιτήσεων για τη λειτουργία μικρών ιδιωτικών φροντιστηρίων.

Ο κ. Μυριάνθους, αναφέρει στην ερώτηση του ότι η νομοθεσία για τη δημιουργία και λειτουργία ιδιωτικών φροντιστηρίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε αρκετούς νέους πτυχιούχους που θέλουν να δημιουργήσουν φροντιστήρια, υποστηρίζοντας ότι οι διαδικασίες και οι απαιτήσεις λειτουργούν αποτρεπτικά λόγω του υψηλού κόστους της αρχικής δαπάνης και στη συνέχεια του υψηλού λειτουργικού κόστους.

Απαντώντας, ο κ. Χαμπιαούρης σημειώνει ότι στην υφιστάμενη νομοθεσία αναφέρεται ρητά η διαδικασία που προνοεί η νομοθεσία για την ίδρυση και τη λειτουργία των ιδιωτικών φροντιστηρίων και επισημαίνει πως δεν τίθεται θέμα ίδρυσης και λειτουργίας μικρών ή μεγάλων φροντιστηρίων.  

Η ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών φροντιστηρίων εδράζεται σε τρεις βασικότατους άξονες οι οποίοι είναι τα αναλυτικά προγράμματα του γνωστικού αντικειμένου προς διδασκαλία, τα ακαδημαϊκά προσόντα των εκπαιδευτικών και η υλικοτεχνική υποδομή του χώρου διδασκαλίας, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο κ. Χαμπιαούρης διευκρινίζει ότι οι διαδικασίες αναφορικά με τα αναλυτικά προγράμματα και τα ακαδημαϊκά προσόντα των εκπαιδευτών δεν είναι χρονοβόρες αλλά ούτε και απαιτούν ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

Ωστόσο, σε ότι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή του χώρου διδασκαλίας, σημειώνει ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ενός ιδιωτικού φροντιστηρίου, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν στο υπουργείο παιδείας πρόσθετα στοιχεία όπως πολεοδομική άδεια με βάση τον περί πολεοδομίας και χωροταξίας νόμο, άδεια οικοδομής, πιστοποιητικό (τελικής) έγκρισης η οποία θα αναφέρει ότι η χρήση της οικοδομής θα είναι αυτή του φροντιστηρίου (αρχικά υποβάλλεται η αίτηση μέχρι ο ενδιαφερόμενος να εξασφαλίσει την τελική έγκριση) και πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Επισημαίνει ότι για την ίδρυση και λειτουργία ενός φροντιστηρίου εμπλέκονται διαφορετικές νομοθεσίες και πως δεν εξαρτάται μόνο από την αρμόδια αρχή του υπουργείου παιδείας η εν γένει διαδικασία αφού απαιτείται και η εμπλοκή άλλων υπηρεσιών.

Εφαρμογή χαλαρώσεων

Ο υπουργός υποστηρίζει ότι παρόλα αυτά, στην προσπάθεια να διευκολυνθεί κατά το δυνατόν η διαδικασία, έχουν γίνει χαλαρώσεις από το 2013 σε θέματα κτιριολογικά οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου παιδείας με θέμα «οδηγός - έλεγχος ανάπτυξης ιδιωτικής εκπαίδευσης ενώ, ενημερώνει πως υπάρχει και σχετική απόφαση του υπουργείου εσωτερικών αναφορικά με μέτρα για τη νομιμοποίηση/αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών σε εγκριμένες αναπτύξεις.  

Στο εν λόγω έγγραφο, αναφέρεται μία σειρά μέτρων/χαλαρώσεων που διευκολύνουν την όλη διαδικασία, όπως σημειώνεται, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα σύμφωνα με τον κ. Χαμπιαούρη, να αποτελεί η παροχή χαλαρώσεων σε υφιστάμενες οικιστικές αναπτύξεις για αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 20% ή κατά 60 τ.μ., οποιαδήποτε αύξηση είναι μεγαλύτερη, με σκοπό την επαγγελματική δραστηριοποίηση.

M.X.