You are here

Πού πάνε τα €55 εκατ. που ζητά το Παν. Κύπρου

22/02/2023 08:05

Σε έργα που αφορούν κατασκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες κατανέμεται ποσό €54,8 εκατ. που ζητά το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το αίτημα θα εξεταστεί σήμερα από την κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας.

Τα έργα είναι χρηματοδοτούμενα από την κυβερνητική χορηγία μέσω δανείων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) και την Τράπεζα Αναπτύξεων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΤΑΣΕ).

Σύμφωνα με σχετικό επεξηγηματικό υπόμνημα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου χρειάζεται €54.820.003, τα οποία θα καλύψουν όλες τις πληρωμές που αφορούν στα οικοδομικά και τεχνικά συμβόλαια και τις κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων.

Στην πρόνοια των €55 εκατ. περιλαμβάνονται ακόμη, τροποποιήσεις, βελτιώσεις ή προσθήκες σε υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις.

Από το συνολικό ποσό, τα €49 εκατ. αναμένεται να καλύψουν έργα από πρόσθετη κυβερνητική χορηγία από τα δάνεια με την ΕΤΕΠ και ΤΑΣΕ και αφορούν στην πολυτεχνική σχολή, την ιατρική σχολή, το τμήμα βιολογικών επιστημών και χώρους διδασκαλίας ΙΙΙ, το φωτοβολταϊκό πάρκο 5MW, αντισεισμική αναβάθμιση ακαδημίας και το ενεργειακό κέντρο Β’.

Τα χρηματοδοτούμενα έργα εκτός κυβερνητικής χορηγίας από δάνεια της ΕΤΕΠ και ΤΑΣΕ, αφορούν μεταξύ άλλων, στην αναβάθμιση του ενεργειακού κέντρου Α’.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το έργο υποδομής φάσης Β’ το οποίο αποτελείται από τα τρία υπό - έργα, την επέκταση οδικού δικτύου/κεντρικά συστήματα, το ενεργειακό κέντρο Β’ και το πάρκο πανεπιστημίου στην Πανεπιστημιούπολη, θα προωθηθούν με ενιαία σύμβαση.

Στον αέρα οι φοιτητικές εστίες

Την ίδια στιγμή, με βάση τα όσα αναφέρονται στο υπόμνημα του ΠΚ προς την επιτροπή παιδείας, το μέλλον της ανέγερσης της φάσης Β’ των φοιτητικών εστιών παραμένει θολό έπειτα από συνολικά 23 μελέτες, πολύμηνες διαβουλεύσεις και το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που ακολουθήθηκε.

Το έργο με προϋπολογισμό €35 εκατ. και εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα πέντε έτη, παραμένει σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης με εμπλεκόμενους το υπουργείο οικονομικών, το ΠΚ, την ΤΑΣΕ και την ΕΤΕΠ.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις διαβουλεύσεις, το ΠΚ αναφέρει ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου ενημερώθηκαν ότι η φάση Β’ του έργου δεν έχει ανατεθεί από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αλλά και ούτε πληροί το κριτήριο της ωριμότητας.

Καθυστερήσεις για την Πολυτεχνική Σχολή

Καθυστέρηση παρατηρείται και στην ολοκλήρωση της ανέγερσης της Πολυτεχνικής Σχολής, ειδικότερα όσον αφορά το ορόσημο 3, αναφέρει το ΠΚ, εξηγώντας ότι ο υπεύθυνος εργολάβος έχει επιτύχει τα δύο προηγούμενα ορόσημα και η μη επίτευξη ολοκλήρωσης του τρίτου, βασίζεται στην μη παραλαβή υλικών από το εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι το έργο ανέρχεται σε €43 εκατ. και από τον εργολάβο αποκόπηκαν €275 χιλ. λόγω των καθυστερήσεων.

Της Μαρίας Κυριακίδου