You are here

Προς άνοιγμα 260 θέσεων στην εκπαίδευση

07/02/2020 09:48

Την αποπαγοποίηση 260 θέσεων πρώτου διορισμού στην εκπαιδευτική υπηρεσία, ζητά το τμήμα διοίκησης και προσωπικού του υπουργείου οικονομικών, με τις πλείστες να αφορούν θέσεις καθηγητών στη μέση εκπαίδευση.

Η επιτροπή οικονομικών θα εξετάσει το σχετικό αίτημα ανάμεσα σε άλλα, την ερχόμενη Δευτέρα.

Με βάση την επιστολή του ΤΔΔΠ, το αίτημα αφορά 164 θέσεις καθηγητών κλίμακας Α8, Α10 και Α11 στη μέση εκπαίδευση, 65 θέσεις στη δημοτική εκπαίδευση και 31 θέσεις στη μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Οι 65 θέσεις που προορίζονται για τη δημοτική εκπαίδευση περιλαμβάνουν συγκεκριμένα, 41 θέσεις δασκάλων κλίμακας Α8, Α10 και Α11, 9 θέσεις ειδικών εκπαιδευτικών κλίμακας Α8, Α10 και Α11 και 15 θέσεις νηπιαγωγών κλίμακας Α8, Α10 και Α11.

Σε ότι αφορά τις 31 θέσεις της μέσης τεχνικής εκπαίδευσης, αυτές περιλαμβάνουν 13 θέσεις εκπαιδευτών κλίμακας Α8, Α10 και Α11 και 18 θέσεις εκπαιδευτών κλίμακας Α8 και εκπαιδευτών κλίμακας Α5 και Α7 στις οποίες περιλαμβάνονται 16 θέσεις που δημιουργήθηκαν με τον προϋπολογισμό του 2020 και αφορούν την ειδικότητα της κομμωτικής.

Νέα αιτήματα για προαγωγές

Ενώπιον της επιτροπής θα τεθεί επιπρόσθετα αίτημα εκ μέρους του υπουργείου εξωτερικών για την αποπαγοποίηση οκτώ θέσεων προαγωγής. Αυτές αφορούν συγκεκριμένα τρεις θέσεις πληρεξούσιου υπουργού (κλίμακας Α13(ii)), δύο θέσεις συμβούλου ή γενικού πρόξενου Α’ (κλίμακας Α12 επεκτεινόμενης κατά 2 προσαυξήσεις) και συμβούλου ή γενικού πρόξενου Β’ (κλίμακας Α12 (ii)) καθώς επίσης, τρεις θέσεις γραμματέα Α’ ή πρόξενου (κλίμακας Α12), γραμματέα Β’ ή υποπρόξενου (κλίμακα Α11(ii).

Η γενική διευθύντρια του υπουργείου εξωτερικών Ιουλία Παπαλουκά κάνει λόγο για μεγάλο αριθμό κενών οργανικών θέσεων (43 από τις 206), επισημαίνοντας τη λειτουργία νέων διπλωματικών αποστολών και την ανάγκη για ενίσχυση του υπουργείου με πρόσθετο προσωπικό με διάφορες εξειδικεύσεις και ακαδημαϊκά προσόντα. Σημειώνει επίσης, ότι οι αποσπάσεις προσωπικού στο υπουργείο από άλλες υπηρεσίες και υπουργεία, δεν είναι επ’ αόριστον και δεν επιλύουν το πρόβλημα.

Η επιτροπή οικονομικών θα κληθεί να εξετάσει επίσης, αίτημα για την αποπαγοποίηση τριών θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής και μιας θέσεις προαγωγής στο τμήμα διοίκησης και προσωπικού.

Πρόκειται για τρεις θέσεις πρώτου λειτουργού δημόσιας διοίκησης και προσωπικού κλίμακας Α14(ii) (δύο υφιστάμενων κενών και μιας που αναμένεται να κενωθεί εντός του έτους) και μιας κενής θέσης ανώτερου λειτουργού δημόσιας διοίκησης και προσωπικού κλίμακας Α13(ii).

Την αποπαγοποίηση μιας θέσης ανώτερου τεχνικού επιθεωρητή κλίμακας Α11 και τριών θέσεων τεχνικού επιθεωρητή κλίμακας Α10 στο τμήμα οδικών μεταφορών, ζητά το υπουργείο μεταφορών. Οι θέσεις είναι προαγωγής και όπως σημειώνεται, μετά την αποπαγοποίησή τους, θα ακολουθήσει πρόταση για πλήρωση άλλων τεσσάρων θέσεων τεχνικού σε υπεράριθμη βάση.

Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή του υπουργού μεταφορών, η πλήρωση των θέσεων είναι αναγκαία για την κάλυψη κενού στα κέντρα ελέγχου μηχανοκίνητων οχημάτων  (ΚΕΜΟ) των επαρχιακών γραφείων του τμήματος, λόγω αύξησης των εργασιών που αφορούν εγγραφές και επιθεωρήσεις οχημάτων και εξέταση υποψηφίων οδηγών, αλλά και για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων που τέθηκαν από το υπουργείο και από το τμήμα.

Την αποπαγοποίηση δύο κενών θέσεων προαγωγής λειτουργού ελέγχου Α’ κλίμακας Α11(ii) οι οποίες έχουν περιληφθεί τον προϋπολογισμό του 2020, ζητά η ελεγκτική υπηρεσία.

Στη σχετική επιστολή, μεταξύ άλλων, ο γενικός ελεγκτής χαρακτηρίζει «αδιανόητο να συμβιβάζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε σημείο που να υπολείπεται των διεθνών προτύπων, λόγω υποστελέχωσης».

Της Μαρίας Χαμπή