You are here

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών

24/11/2022 18:15

Ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (ΙΚΥΚ) για το 2023 εγκρίθηκε με 30 ψήφους υπέρ το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €8.800.000 και συνολικά έσοδα ύψους €8.806.010, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από κρατική χορηγία.

Οι δαπάνες του ΙΚΥΚ περιλαμβάνουν πιο αναλυτικά Κοινωνικές παροχές/παροχές παιδείας (€8.333.511), λειτουργικές δαπάνες, αντιμισθία, αγορά εξοπλισμού και άλλα έξοδα (€441.489), μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€25.000).

Ειδικότερα, οι δαπάνες για υποτροφίες ανέρχονται στα €8.363.869 και προορίζονται να καλύψουν κυρίως την παραχώρηση αριθμού υποτροφιών για πτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, την καταβολή του ποσού της υποτροφίας προς υφιστάμενους υποτρόφους του ιδρύματος, που εγκρίθηκαν τα προηγούμενα έτη σπουδών και οι οποίοι συνεχίζουν τις σπουδές τους, την παραχώρηση αριθμού υποτροφιών, που προσφέρονται από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του εθνικού γαλλικού οργανισμού «Campus France» στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, σε υφιστάμενους και νέους υποτρόφους για πτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Επίσης προορίζονται για εξαιρετικές περιπτώσεις και δαπάνες που δεν προβλέπονται σε συγκεκριμένο κεφάλαιο του προϋπολογισμού (π.χ. ενστάσεις υποψηφίων στους οποίους δε χορηγήθηκε υποτροφία).

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόνοια για την κάλυψη μέρους του κόστους προσωπικού, καθότι το ΙΚΥΚ στελεχώνεται από προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας που τοποθετείται στο ίδρυμα, ενώ το υπόλοιπο μέρος καταβάλλεται από το κράτος.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο Μάριος Μαυρίδης, βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι ο τόπος για να πάει μπροστά θέλει αριστεία. Ανέφερε επίσης ότι συμφωνεί με συμπερίληψη επαγγελματικών κλάδων, ενώ είπε ότι θα ήταν ευχής έργον αν φτιάχναμε ένα εθνικό σχέδιο παιδείας και όλα παιδιά να μπορούσαν να φοιτούν όπου επιθυμούν, αυτό που θέλουν.

Ο Ονούφριος Κουλλά του ΔΗΣΥ είπε ότι αυξήθηκε το ετήσιο ποσό για τους άριστους και ότι διευρύνθηκαν και απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι η διάθεση θα αφορά πάντα τον αριθμό των αρίστων.

Ο Χρίστος Χριστόφιας, βουλευτής του ΑΚΕΛ σε παρέμβασή του εξήρε το σημαντικό ρόλο του Ιδρύματος για στήριξη των αρίστων και αυτών που είναι άριστοι και πληρούν και κάποια κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.

Ο ρόλος αυτός, συνέχισε, έχει πρόσθετη αξία γιατί τώρα με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, τα προβλήματα οξύνονται και υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 2 εκ ευρώ και προκαλεί εντύπωση γιατί δεν εξαντλούνται τα κονδύλια και απηύθυνε έκκληση στο ΙΚΥΚ να βρει τρόπους για διάθεσή τους την ώρα που εκκρεμούν κανονισμοί για διεύρυνση των δικαιούχων για εξ αποστάσεως φοίτηση και για επαγγελματικούς κλάδους. Ανέφερε επίσης ότι όλα αυτά θα εκλείψουν με την αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση. Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει στην έγνοια του τα φτωχά παιδιά από λαϊκά στρώματα ενώ στην έγνοια του ΔΗΣΥ "ήταν και είναι η ελίτ".

Ο Χρύσανθος Σαββίδης, βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι το ΙΚΥΚ στήριξε πολλά παιδιά και ότι τέθηκε στο ΔΣ του Ιδρύματος το ζήτημα της διεύρυνσης των δικαιούχων.

Ο Χρίστος Ορφανίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι το ΙΚΥΚ κληρονόμησε κτίρια και για επιδιορθώσεις δαπάνησε εκατομμύρια και τα ενοικιάζει σε δικηγορικά γραφεία με πενιχρό, όπως είπε, ενοίκιο.

Ο Χαράλαμπος Θεομπέμπτου των Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών ανέφερε ότι αδικούμε κατάφωρα τη νεολαία μας και πρέπει επιτέλους να δώσουμε σημασία και στα επαγγελματικά προσόντα και να στηρίξουμε παιδιά που μπορούν να διαπρέψουν ως μηχανικοί αυτοκινήτων ή υδραυλικοί.

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανεξάρτητος βουλευτής, είπε ότι πολύ απλά έμειναν αδιάθετα χρήματα γιατί δεν είχαμε δικαιούχους. Επίσης είπε ότι τα επαγγελματικά προσόντα που τέθηκαν από κάποιους, καλύπτονται από τα Ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης.