You are here

Ψηφίστηκε το πλαίσιο για εξ αποστάσεως εκπαίδευση

18/09/2020 13:13

Με 29 ψήφους υπέρ η βουλή ενέκρινε δύο κείμενα κανονισμών σύμφωνα με τα οποία θεσμοθετείται και κατοχυρώνεται νομοθετικά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.

Το πρώτο κείμενο παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης λύσεων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και παρέχει τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των σχολείων και της εκπαίδευσης των μαθητών, σε περιόδους έκτακτων καταστάσεων.

Ειδικότερα, αφενός η παρακολούθηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα θεωρείται υποχρεωτική για τους μαθητές και αφετέρου, η ύλη που θα διδάσκεται στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα θεωρείται ως κανονικά διδαχθείσα ύλη, που δύναται να περιλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη για σκοπούς εξετάσεων. 

Στόχος του δεύτερου κειμένου κανονισμών, είναι η γενίκευση της χρήσης και η αξιοποίηση της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης ως εκπαιδευτικού εργαλείου σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων και όχι μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες, όπως είναι οι συνθήκες της πανδημίας.

Οι κανονισμοί εγκρίθηκαν με 29 ψήφους υπέρ πέραν των 10 αποχών και στις δύο περιπτώσεις.

Κατά τη συζήτηση των αναθεωρημένων κειμένων μέλη της επιτροπής είχαν εκφράσει προβληματισμούς και επιφυλάξεις αναφορικά με τον προτεινόμενο ορισμό της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ειδικότερα σε σχέση με το κατά πόσο η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα πρέπει να θεωρείται ως συνέχιση της παρεχόμενης διά ζώσης και με φυσική παρουσία εκπαίδευσης και εάν θα πρέπει να περιληφθεί στον ορισμό η δυνατότητα συνδυασμού της με φυσική παρουσία εκπαίδευσης ομάδας μαθητών και της ταυτόχρονης μετάδοσής της σε ομάδα μαθητών οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα εξ αποστάσεως.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και της Νομικής Υπηρεσίας τόνισαν ότι ο προτεινόμενος ορισμός θα πρέπει να παραμείνει ως έχει και στην ευρύτητά του, ώστε να παρέχει την απαραίτητη ευελιξία και να ικανοποιεί τις λειτουργικές ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος για τη χρήση μικτών μεθόδων διδασκαλίας όπου παραστεί ανάγκη.

Σχετική τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ ώστε η διδασκαλία του μαθήματος όταν γίνεται με φυσική παρουσία να διαφέρει με την εξ αποστάσεως διδασκαλία και για την ανάγκη περαιτέρω επιστημονικής επεξεργασίας, απορρίφθηκε.

Κατόπιν εισηγήσεων της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα κείμενα των κανονισμών αναθεωρήθηκαν ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR).

Εξάλλου, η βουλή ψήφισε πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χαζτηγιάννη για την Ανώτερη Εκπαίδευση, σύμφωνα με την οποία, κατά την διενέργεια των τμηματικών και προγραμματικών αξιολογήσεων προγραμμάτων τριετούς διάρκειας, επιπέδου πτυχίου, μάστερ και διδακτορικού, για τις οποίες δε θα πραγματοποιούνται επιτόπιες επισκέψεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα καταβάλλουν μειωμένα τέλη, λόγω της αφαίρεσης των εξόδων που αφορούν στα αεροπορικά εισιτήρια, στην παραμονή και στη διακίνηση των μελών της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης.

Της Μαρίας Χαμπή