You are here

Ψηφίζουν υποχρεωτική φοίτηση στα σχολεία

25/06/2022 06:00

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση οδηγείται πριν το τέλος του μήνα το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική φοίτηση στη δημοτική και μέση εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο που εξέτασε σε τρεις συνεδρίες η Επιτροπή Παιδείας αποσκοπεί σε τροποποίηση νόμου, ώστε να διασαφηνιστεί ότι η εξουσία του αρμόδιου υπουργού Παιδείας για παροχή εξαίρεσης από την υποχρεωτική φοίτηση ενός παιδιού, για ειδικούς και σοβαρούς λόγους, δεν αφορά τη διαφοροποίηση προς τα κάτω της ηλικίας εισδοχής στην προδημοτική τάξη και το δημοτικό σχολείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή η εξουσία του υπουργού για εξαίρεση παιδιών από την υποχρεωτική φοίτηση δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη δυνατότητα εισδοχής παιδιών με ηλικία μικρότερη από την κατώτατη ηλικία εισδοχής, στην προδημοτική τάξη και στο δημοτικό σχολείο όπως αυτή εκάστοτε καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη δομή και φιλοσοφία του εκπαιδευτικού συστήματος της Δημοκρατίας για την εισδοχή στην προδημοτική τάξη και στο δημοτικό σχολείο υιοθετείται το ηλικιακό κριτήριο και όχι αυτό της επίδοσης των παιδιών, το οποίο ενδεχομένως να δικαιολογούσε την παροχή τέτοιας εξαίρεσης.

Στην προηγούμενη συνεδρία, ξεκαθαρίστηκε από τον εκπρόσωπο του ΥΠΠΑΝ ότι οποιαδήποτε εξαίρεση επιτραπεί για την υποχρεωτική φοίτηση, δεν παραχωρείται αυθαίρετα από τον Υπουργό αλλά απαιτείται η αιτιολόγηση εκ των προτέρων με ικανοποιητικά στοιχεία.

Από την άλλη, σύμφωνα με ότι ειπώθηκε στην τελευταία συνεδρία για το ζήτημα, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου εισηγείται τις εξαιρέσεις των παιδιών από την υποχρεωτική εκπαίδευση που επιτρέπονται από τον Υπουργό να είναι χρονικά περιορισμένες, να επαναξιολογούνται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να μην είναι δυνατή η πλήρης εξαίρεση από το σύνολο της υποχρεωτικής φοίτησης.

Επίσης η κ. Μιχαηλίδoυ προτείνει οι εξαιρέσεις στην υποχρεωτική φοίτηση να τεκμηριώνονται στη βάση διασφάλισης του συμφέροντος του παιδιού.

Το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα οδηγηθεί πριν το τέλος του μήνα στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση.

M.K.