You are here

Σε αδιέξοδο η αναβάθμιση του ΑΞΙΚ

30/09/2020 16:03

Σε αδιέξοδο φαίνεται να παραμένει το ζήτημα της αναβάθμισης του Ανώτατου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου με παροχή τετραετούς προγράμματος πτυχίου, καθώς δεν έχει ακόμα κατατεθεί σχετική πρόταση εκ μέρους του ιδρύματος.

Μεταξύ των αρμόδιων φορέων φαίνεται να προκύπτουν διαφωνίες ως προς την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την κατάρτιση και αξιολόγηση των προγραμμάτων τετραετούς εκπαίδευσης που θα προσφέρει το ΑΞΙΚ.

Εκ μέρους του ιδρύματος επισημαίνεται η ανάγκη για εξασφάλιση εξωτερικής βοήθειας εμπειρογνωμόνων ώστε να γίνουν τα προγράμματα σωστά, σκοπός για τον οποίο απαιτείται κονδύλι που δεν είναι διαθέσιμο επί του παρόντος

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΑΞΙΚ υποστήριξε ότι η πολιτεία δεν στέκει αρωγός σε όσα δηλώνει ότι θα γίνουν για το ΑΞΙΚ, αφήνοντας το ίδρυμα εκτεθειμένο. Επεσήμανε ότι η αναβάθμιση του ΑΞΙΚ μπορεί να επέλθει μόνο μέσω του προϋπολογισμού του υπουργείου παιδείας και πως σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει η αναβάθμιση των προγραμμάτων του ΑΞΙΚ.

Η πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση Μαίρη Κουτσελίνη τόνισε ότι θα πρέπει να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση για τα προγράμματα του ιδρύματος.

Σημείωσε ότι από τη στιγμή που θα κατατεθεί η πρόταση «εμείς δεσμευόμαστε εντός τριών μηνών να φέρουμε τους καλύτερους στην Ευρώπη για να αξιολογήσουν τα προγράμματα».

Η κ. Κουτσελίνη άφησε παράλληλα, αιχμές για την κουλτούρα που επικρατεί στο ΑΞΙΚ. Σημείωσε συγκεκριμένα, ότι η κουλτούρα του ιδρύματος χρειάζεται και αυτή αναβάθμιση. «Την κουλτούρα την φτιάχνουν οι άνθρωποι, σίγουρα υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι εντός του ιδρύματος, αλλά τα τετραετή προγράμματα χρειάζονται και άλλη κουλτούρα», είπε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους, ώστε να καταλήξουν σε λύσεις, αναφέροντας ότι το θέμα δεν θα επανέλθει ενώπιον της επιτροπής μέχρι να υπάρξουν λύσεις.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για απουσία πολιτικής βούλησης για ρύθμιση του ζητήματος, εντοπίζοντας προσωπικές συγκρούσεις μεταξύ των εμπλεκομένων.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου κάλεσε το διοικητικό συμβούλιο του ΑΞΙΚ να καταλήξει σε συνεννόηση σε σχέση με την αναβάθμιση των προγραμμάτων εκπαίδευσης καλώντας τα δύο μέρη, ΑΞΙΚ και υπουργείο να βρουν λύση στο ζήτημα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι το υπουργείο παιδείας πρέπει να τοποθετηθεί για το εάν θα μπει στον προϋπολογισμό κονδύλι για εμπειρογνώμονες που θα συμβάλουν στη διαδικασία, αλλιώς να καταθέσει εναλλακτική εισήγηση.

Της Μαρίας Χαμπή