You are here

Σε ευρωπαϊκά πρότυπα η μέση εκπαίδευση

02/06/2023 13:56

Την λειτουργία σχολείων σε ευρωπαϊκά πρότυπα υπόσχεται η υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδη, με τους νέους κανονισμούς για την κατάργηση της ενιαίας γραπτής αξιολόγησης στο τέλος κάθε τετραμήνου και την εισαγωγή της ενιαίας τελικής εξέτασης μετά τη λήξη των μαθημάτων, στα τέλη Μαΐου.

Οι κανονισμοί τέθηκαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής κατά την παρουσίαση των τροποποιητικών κανονισμών, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση, με συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ότι πλέον δεν χρειάζονται δύο κεντρικές εξετάσεις.

Πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση θα γίνεται από πολλαπλές πηγές και δεν θα χρειάζεται πλέον η αποστήθιση, ενώ διευκρίνισε ότι με βάση τους νέους κανονισμούς το 70% της εξέτασης θα είναι διαμορφωτική και το 30% θα αφορά την τελική αξιολόγηση.

Η κ, Μιχαηλίδου επεξήγησε περαιτέρω ότι κατά την αξιολόγηση θα υπάρχει ανατροφοδότηση των μαθητών, δηλαδή όπως είπε χαρακτηριστικά «θα συζητούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, τι πήγε λάθος».

Ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί τράπεζα θεμάτων και θα αυξηθεί ο διδακτικός χρόνος, ενώ παράλληλα θα μειωθεί ο αριθμός των διαγωνισμάτων.

Παράλληλα, είπε ότι με το νέο σύστημα προωθούνται οι ομαδικές και ατομικές εργασίες, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αλλά και η παιδαγωγική αυτονόμηση των σχολικών  μονάδων.

Η Υπουργός Παιδείας, τόνισε ακόμα ότι πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι είναι άλλο οι εξετάσεις κατάταξης για ένταξη στα πανεπιστήμια και άλλο οι σχολικές εξετάσεις.

Υπέρ του νέου θεσμού τάχθηκαν μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας εκπρόσωποι του κλάδου Επιθεωρητών, της ΟΕΛΜΕΚ, της Ομοσπονδίας Γονέων και εκπρόσωποι των μαθητών.

Επιφυλάξεις από ΟΛΤΕΚ

Ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, υπέδειξε ότι έπρεπε να εφαρμοστεί και να αξιολογηθεί ο θεσμός των τετραμήνων, πριν προχωρήσει η αλλαγή του συστήματος. Ζήτησε νομοθετική ρύθμιση της κοινής εξέτασης με κλειστά ονόματα των μαθητών.

Η Πρόεδρος του κλάδου επιθεωρητών Μέσης Εκπαίδευσης, Χρυστάλλα Κουκουμά ζήτησε αποζημίωση των επιθεωρητών για την ετοιμασία εξετάσεων και την αναβαθμολόγηση των γραπτών.

Η κ. Μιχαηλίδου, σημείωσε ότι θα συζητήσει το συνδικαλιστικό αίτημα.

Ωστόσο είπε, τα καθήκοντα αυτά πρέπει να είναι στο πλαίσιο των καθηκόντων των επιθεωρητών.

Οι θέσεις των κομμάτων

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς δήλωσε ότι σχεδόν ομόφωνα, τα κόμματα υιοθετούν το νέο σύστημα.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Παιδείας θα παρακολουθεί την εφαρμογή του νέου συστήματος και όποτε και αν χρειαστεί θα παρεμβαίνει.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι το νέο σύστημα υιοθετήθηκε χωρίς να γίνει η αξιολόγηση του θεσμού των τετραμήνων, όπως προνοούσε η νομοθεσία, ενώ είπε ακόμα ότι θα πρέπει να αυξηθεί η βαρύτητας της τελικής εξέτασης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης σε δικές του τοποθετήσεις είπε ότι «τελειώνει το παιδαγωγικό έγκλημα με τα τετράμηνα», ενώ ζήτησε την εμπλοκή των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών στο νέο σύστημα, ώστε να έχει επιτυχία, όπως ανέφερε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Αντρέας Αποστόλου ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό, ότι μένει χρόνος σε καθηγητές και μαθητές και ενισχύεται η μάθηση, ενώ ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης επεσήμανε ότι η αξιολόγηση θα προάγει την κριτική σκέψη και την δημιουργικότητα των μαθητών.

Ε.Χ.