You are here

Στα σκαριά 700 φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

15/01/2020 12:13

Ξεκινά το πολυαναμενόμενο έργο της υλοποίησης της δεύτερης φάσης των φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο αναμένεται να λύσει σε μεγάλο βαθμό το στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής παιδείας, Αννίτα Δημητρίου, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου, οι νέες εστίες υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε 4 χρόνια και θα αριθμούν 700 κλίνες. Θα ακολουθήσει η τρίτη φάση, κατά την οποία θα αναγερθούν άλλες 300 κλίνες.

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, στο πλαίσιο εξέτασης του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου Κύπρου, οι νέες εστίες θα βρίσκονται εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας και το ύψος των ενοικίων θα βρίσκεται στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις υφιστάμενες.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της επιτροπής παιδείας, έκανε λόγο για σχετική καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση κατασκευής της πολυτεχνικής σχολής.

Όπως εξήγησε, η σχολή θα έπρεπε να παραδοθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.  Όπως είπε, ο εργολάβος του έργου επικαλείται πρόβλημα ρευστότητας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην παρατηρηθεί περεταίρω καθυστέρηση.
 

Πρόσθεσε ότι προχωρά βάση των χρονοδιαγραμμάτων η νέα σχολή επιστημών και θαλάσσιων ερευνών που θα γίνει στη Λάρνακα. Η σχολή υπολογίζεται ότι το 2021 θα προσφέρει μεταπτυχιακό πρόγραμμα και τον Φεβρουάριο του 2022 προπτυχιακά προγράμματα.

Ο προϋπολογισμός του πανεπιστημίου θα ψηφιστεί στην ολομέλεια της Παρασκευής. Σύμφωνα με επεξηγηματικό σημείωμα που τον συνοδεύει, παρουσιάζει έσοδα ύψους €164.980.000 και έξοδα του ίδιου ύψους. Η βασική πηγή εσόδων για το ίδρυμα είναι η κρατική χορηγία η οποία για το 2020 αναμένεται πως θα ανέλθει στα €56,2 εκ. 

Της Ηρώς Ευθυμίου