You are here

Στην ολομέλεια ρυθμίσεις για αδειοδότηση φροντιστηρίων

20/06/2018 14:08

Στην ολομέλεια της βουλής οδηγείται το νομοσχέδιο περί ιδιωτικών φροντιστηρίων με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα αδειοδότησης και λειτουργίας των ιδιωτικών φροντιστηρίων, παρέχοντας παράλληλα μεταβατική περίοδο για τη συμμόρφωση υφιστάμενων φροντιστηρίων χωρίς άδεια.

Με εισηγήσεις που ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, έγινε προσπάθεια να καλυφθούν ανησυχίες σε σχέση με υφιστάμενα φροντιστήρια που δεν κατέχουν τις απαιτούμενες με βάση την προτεινόμενη νομοθεσία, άδειες.

Συγκεκριμένα, τα φροντιστήρια που δεν έχουν πολεοδομική άδεια, θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους καθώς τους παραχωρείται περιθώριο 36 μηνών για να την εξασφαλίσουν, δεδομένου ότι έχει υποβληθεί η αίτηση και ότι πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις της νομοθεσίας.

Στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, περιλαμβάνεται το πιστοποιητικό πυρασφάλειας και η διασφάλιση της πρόσβασης της αρμόδιας αρχής για σκοπούς ελέγχου.

«Έστω και χωρίς πολεοδομική άδεια δεν θα υπάρχει έκπτωση στα υπόλοιπα θέματα, θα πρέπει να πληρούνται όλες οι υποχρεώσεις του νόμου», τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να έχει υποβληθεί αίτηση για πολεοδομική άδεια, αλλιώς δεν θα υφίσταται φροντιστήριο.

Εξέφρασε την άποψη ότι η μεταβατική περίοδος των 36 μηνών είναι δίκαιος και ικανοποιητικός χρόνος για την εξασφάλιση της άδειας.

Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε και σε υφιστάμενα φροντιστήρια που είχαν αδειοδοτηθεί στη βάση άλλων πολεοδομικών δεδομένων, σημειώνοντας ότι και αυτά θα πρέπει να ταυτίσουν την άδεια τους με τις νέες απαιτήσεις της πολεοδομίας. Η μεταβατική περίοδος θα ισχύσει και γι’ αυτά τα φροντιστήρια, επεσήμανε.

Με βάση την προτεινόμενη νομοθεσία, προωθείται η δημιουργία μητρώου ιδιωτικού φροντιστηρίου που θα ισχύει για όλα τα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να μπει τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, παρατηρώντας ότι εντοπίζονται ζητήματα φοροδιαφυγής, έλλειψης ελέγχου και διαφάνειας στην υφιστάμενη κατάσταση.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέραν των 700 φροντιστηρίων εκ των οποίων περίπου τα μισά δεν είναι εγγεγραμμένα πουθενά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ρυθμίσεις θα συμβάλουν στην πάταξη της παραπαιδείας.

Ιδιωτικά φροντιστήρια που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, θα κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο, όπως ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς διαφώνησε με την πρόνοια που αφορά τη μεταβατική διάταξη ώστε να συνεχίζει η λειτουργία φροντιστηρίων που δεν κατέχουν τις απαιτούμενες άδειες, εκτιμώντας ότι θα επενεργήσει αρνητικά σε αυτό που επιδιώκεται, δηλαδή ένα ισχυρό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των φροντιστηρίων, όπως είπε.

Της Μαρίας Χαμπή