You are here

Στον αέρα οι κανονισμοί για τις μαθητικές εξετάσεις

06/07/2022 16:16

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η σημερινή εξέταση τροπολογιών των κομμάτων επί των τροποποιητικών κανονισμών για λειτουργία των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και της διαδικασίας αξιολόγησης των μαθητών.

Το υπουργείο Παιδείας δήλωσε έτοιμο να αποσύρει τους νέους κανονισμούς εάν υιοθετηθούν τροπολογίες των κομμάτων, κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, όπου εξετάσθηκαν οι κανονισμοί και οι τροπολογίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Συγκεκριμένα ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Παιδείας Νεόφυτος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αν υιοθετηθούν τροπολογίες, τότε το υπουργείο θα αποσύρει τους κανονισμούς.

Απαντώντας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας για αυταρχική συμπεριφορά και ετσιθελισμούς.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροπολογία στους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμούς, με την οποία να καταργούνται οι ενδιάμεσες εξετάσεις με τη λήξη του Α΄ τετραμήνου της σχολικής χρονιάς.

Εκ μέρους των βουλευτών του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά και Χρύσανθου Σαββίδη κατατέθηκε τροπολογία, η οποία προσθέτει στα εξεταζόμενα μαθήματα της Α και Β Λυκείου πρακτικής κατεύθυνσης τα μαθήματα είτε της Βιολογίας είτε της Χημείας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσουν πρόταση νόμου για παραμονή των ενδιάμεσων εξετάσεων και διαχωρισμό των εξετάσεων στην τρίτη Λυκείου, για απόλυση και για εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Ο κ. Τρυφωνίδης χαρακτήρισε την προειδοποίηση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Παιδείας ως αλαζονική και άστοχη.

Ενώπιον της επιτροπής τέθηκε επίσης κοινή τροπολογία των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΔΗΠΑ ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων, με την οποία το υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να παρέχει διαφοροποιημένη γραπτή εξέταση για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Παράλληλα υπάρχει πρόθεση κατάθεσης και άλλων τροπολογιών από κόμματα, κάτι που θα γίνει 48 ώρες πριν τη συνεδρία της Ολομέλειας της ερχόμενης Πέμπτης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τροποποιητικοί κανονισμοί που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή το υπουργείο Παιδείας προβλέπουν μεταξύ άλλων, τη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων των τετραμήνων και τη μείωση των διαγωνισμάτων.

Σύμφωνα επίσης με την εισηγητική έκθεση των κανονισμών που κατατέθηκε στην Επιτροπή, οι σκοπούμενες τροποποιήσεις κρίνονται αναγκαίες με βάση την εμπειρία από την εφαρμογή των Κανονισμών τις τρεις τελευταίες σχολικές χρονιές και την αξιολόγηση των διαδικασιών και στοχεύουν στη διαφοροποίηση των εξεταζόμενων μαθημάτων στα Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές καθώς και στη βελτίωση των διαδικασιών της αξιολόγησης των μαθητών/μαθητριών στο πλαίσιο των τετραμήνων.

Σημειώνει ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα διευκολύνουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων σε θέματα χρονοδιαγραμμάτων και διαδικασιών, ενόψει και της σταδιακής επέκτασης της εφαρμογής του θεσμού της αξιολόγησης των μαθητών/μαθητριών στο πλαίσιο των τετραμήνων την επόμενη σχολική χρονιά 2022 - 2023 και στα γυμνάσια.

Σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε, τα εξεταζόμενα μαθήματα στις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου είναι τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά.

Της Ελένης Χαραλάμπους