You are here

Το UCY ζητά αποπαγοποίηση 23 ακαδημαϊκών θέσεων

07/11/2019 06:20

Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα λόγω της εξέτασης των προϋπολογισμών των υπουργείων και ημικρατικών οργανισμών, η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών καλείται σήμερα να εξετάσει και την αποδέσμευση μιας σειράς κονδυλιών για την πλήρωση κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Την πλήρωση σημαντικών κενών θέσεων ζητά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, συγκεκριμένα υπέβαλε αίτημα για αποπαγοποίηση 23 θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής για συγκεκριμένες ακαδημαϊκές θέσεις.

-Τρεις στη βαθμίδα αναπληρωτή καθηγητή

-Είκοσι στη βαθμίδα λέκτορα/ επικούρου καθηγητή

Συγκεκριμένα οκτώ θέσεις προορίζονται για την Ιατρική Σχολή. Τρεις στη βαθμίδα αναπληρωτή καθηγητή και πέντε στη βαθμίδα λέκτορα/ επικούρου καθηγητή η οποία βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης και αναμένεται να στελεχώνεται με τουλάχιστον 60 μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού μέχρι το 2024.

Επιπλέον δεκαπέντε θέσεις για να καλύψουν ανάγκες των υπόλοιπων τμημάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, αρκετά από τα οποία είναι υποστελεχωμένα. Αλλά και αφυπηρετήσεις ακαδημαϊκού προσωπικού.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα τα τελευταία επτά χρόνια έχουν αποχωρήσει από το Πανεπιστήμιο Κύπρου 47 μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού, είτε για υποχρεωτικές συνταξιοδοτήσεις, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τερματισμοί απασχόλησης λόγω μη ανέλιξης, θανάτων, είτε οικειοθελών αποχωρήσεων.

Ο νέος νόμος που θα ψηφίσει η βουλή θα ονομάζεται ο περί της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο (Ειδικές Διατάξεις) τροποποιητικός νόμος του 2017 και θα διαβάζεται με τους περί της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο (Ειδικές Διατάξεις) νόμους του 2013 έως το 2015.

Μεταξύ των άλλων υπηρεσιών που ζητούν την αποδέσμευση κονδυλίων για πλήρωση θέσεων προαγωγής και κενών θέσεων είναι το τμήμα πολεοδομίας, το ανώτατο δικαστήριο για δύο θέσεις στενογράφων και το υπουργείο μεταφορών για αποπαγοποίηση για πλήρωση 13 κενών θέσεων του τμήματος πολιτικής αεροπορίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου