You are here

Ξένοι: Έρχονται για σπουδές και φεύγουν στα μισά

03/07/2022 06:00

Tο φαινόμενο εγκατάλειψης σπουδών από τους φοιτητές τρίτων χωρών, επισημαίνει ο υπουργός παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου.

Απαντώντας σε ερώτημα του βουλευτή Χρίστου Χριστόφια, όσον αφορά το θέμα των ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΣΤΕ) και τους φοιτητές τρίτων χωρών, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι οι φοιτητές τρίτων χωρών που κατεγράφησαν στα ΙΣΤΕ για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 ανήλθαν στους 8956.

Την ίδια ακαδημαϊκή χρονιά στα πανεπιστήμια φοίτησαν 2494 φοιτητές τρίτων χωρών, ενώ η διεύθυνση ανώτερης εκπαίδευσης (ΔΑΕ) έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση του μηχανογραφικού συστήματος, με στόχο τη διαθεσιμότητα των στοιχείων για τον ακριβή αριθμό φοιτητών τρίτων χωρών των ΙΣΤΕ με τη χώρα προέλευσης, στο τέλος της τρέχον ακαδημαϊκής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η απάντηση του Υπουργού προς τον κ. Χριστόφια, το ΥΠΠΑΝ επιθεωρεί ετήσια τις ΙΣΤΕ, με τα τελευταία έτη να διαπιστώθηκε ότι ΙΣΤΕ που λειτουργούν με υψηλά ποσοστά φοιτητών τρίτων χωρών στο σύνολο, σημειώνουν φαινόμενα ελλιπούς φοίτησης.

Ακόμη, με βάση τους ελέγχους που διενεργεί η ΔΑΕ στις ΙΣΤΕ, παρουσιάζεται συστηματικά σε κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο, το φαινόμενο εγκατάλειψης σπουδών από τους φοιτητές τρίτων χωρών.

Όπως αναφέρεται, οι ΙΣΤΕ, έχουν υποχρέωση να αναφέρουν στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ) τους φοιτητές τρίτων χωρών που διέκοψαν τις σπουδές τους.

Μέσα από τις αναφορές αυτές, εμφανίζονται υψηλά νούμερα, με αποτέλεσμα οι φοιτητές τρίτων χωρών των ΙΣΤΕ για το 2020-2021 να είναι μειωμένος σε σχέση με τον αριθμό του 2019-2020.

Όπως πληροφόρησε το ΤΑΠΜ το Υπουργείο, φαίνεται ότι οι περισσότεροι φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους αλλά παραμένουν στη χώρα, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών εντόπισε μεγάλο αριθμό φοιτητών τρίτων χωρών των ΙΣΤΕ που έχουν καταθέσει αίτηση πολιτικής προστασίας.

Με βάση αυτά τα στοιχεία το Υπουργικό Συμβούλιο, προχώρησε με μέτρα περιορισμού εισόδου στη χώρα, αναφέρει ο κ. Προδρόμου.

Όσον αφορά τους φοιτητές τρίτων χωρών που εγγράφονται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για ελλιπή φοίτηση, καθώς δεν γίνονται επιθεωρήσεις σε αυτά.

Υπάρχουν όμως, συνεντεύξεις για τους φοιτητές αυτούς στα ιδιωτικά πανεπιστήμια από τη ΔΑΕ, σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία πρόκειται για φοιτητές με την απαιτούμενη γνώση της αγγλικής γλώσσας και για ακαδημαϊκούς στόχους, καταλήγει ο υπουργός.

Της Μαρίας Κυριακίδου