You are here

Διαδήλωση νέων για κλιματική αλλαγή

15/03/2019 15:40

Ειρηνική διαδήλωση, για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, πραγματοποίησαν την Παρασκευή έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι νέοι της Κύπρου, ζητώντας από τους αντιπροσώπους της Κυπριακής Βουλής όπως χρησιμοποιήσουν το αξίωμά τους, ώστε να νομοθετήσουν, βάσει των στόχων που θέτει η επιστημονική κοινότητα, για την αποτροπή των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα για την υπερθέρμανση του πλανήτη, μαθητές και η ομάδα νέων Youth for Climate Cyprus επέδωσαν υπόμνημα στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, με στόχο να δείξουν στους Κύπριους Βουλευτές ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον ένα άκρως βαρυσήμαντο ζήτημα» και πως «η επείγουσα πρόληψή του είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα προς την επιβίωση της ανθρωπότητας και του πλανήτη Γη γενικότερα».

Πρωτοφανής παγκόσμια κινητοποίηση εμπνευσμένη από την έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ

Σημειώνεται ότι η ομάδα νέων Youth for Climate Cyprus διαδήλωσε σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος παράλληλα με νέους από 122 χώρες. Η νεολαία ολόκληρου του κόσμου κλήθηκε να διαδηλώσει σήμερα και να ζητήσει  ισχυρές δράσεις για το κλίμα.

Οι παγκόσμιες κινητοποιήσεις είναι εμπνευσμένες από την 15χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ, μια μαχητική Σουηδέζα, η οποία από το καλοκαίρι και κάθε Παρασκευή στέκεται μόνη της μπροστά από το κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, κρατώντας ένα πλακάτ που γράφει «Απεργία από το σχολείο για το κλίμα».

Ο μαθητής του Grammar School Λευκωσίας, Νικόλας Μούρος, δήλωσε ότι οι νέοι  απαιτούν όπως «η κυβέρνηση να ευθυγραμμίσει τους στόχους και τις πολιτικές της, για να πετύχει τις αναγκαίες μειώσεις αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1.5°C», για να προσθέσει ότι απαιτούν ακόμα από την κυβέρνηση «να αφιερώσει τους απαραίτητους πόρους, για να πετύχει τους παραπάνω στόχους».

Επίσης, ο Νικόλας Μούρος ζήτησε όπως «ενισχυθεί η θέση που κατέχει η κλιματική κρίση ως θεματική στο αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες του δημοσίου σχολείου, αλλά να εγκαινιάσουν και σχετικά βιωματικά εργαστήρια», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση και οι εθνικοί φορείς λήψης αποφάσεων πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση, για την εξάλειψη της ρύπανσης από πλαστικά και για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος».

«Η δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε, «πρέπει να γίνεται με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε εδώ για να δείξουμε στους βουλευτές και στην Κυβέρνηση ότι η κλιματική αλλαγή υπάρχει. Φωνάζουν οι επιστήμονες. Έχουμε ήδη έγκριση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου που το ΤΕΠΑΚ, από 80 επιστήμονες – ερευνητές της Κύπρου, άρα θεωρώ πως η Βουλή επιβάλλεται να ακούσει και να εφαρμόσει τα αιτήματά μας, γιατί το κόστος της απραξίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος των αιτημάτων μας», ανέφερε ο Νικόλας Μούρος.
 
Παραλαμβάνοντας το υπόμνημα, ο Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη τους  νέους για την πρωτοβουλία τους, λέγοντας ότι «η  Βουλή των Αντιπροσώπων έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες αναφορικά με το θέμα του περιβάλλοντος και των κλιματολογικών αλλαγών».

«Ξέρω ότι γίνονται σε πολλές χώρες του κόσμου αυτές οι εκδηλώσεις, χώρες που ποσοτικά -αν όχι αναλογικά- μολύνουν πολλαπλάσια από ότι η μικρή Κύπρος. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κύπρος δεν πρέπει να μειώσει σημαντικά την ανάλογη μόλυνση του περιβάλλοντος», είπε ο κ. Συλλούρης.

Κάλεσε τους νέους να συμμετάσχουν στη λειτουργία της παράλληλης Βουλής και  συγκεκριμένα στην Πράσινη Βουλή, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν πολίτες όταν θεσμοθετηθεί.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμος Αδάμου, πληροφόρησε τους νέους ότι την προσεχή Τετάρτη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος θα παραστεί για να αναπτύξει τη στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή, εκφράζοντας την ελπίδα τι με τη  συμβολή της Βουλής, αλλά και με την πίεση των νέων «θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Σημείωσε ότι «δυστυχώς είναι εσείς που θα βιώσετε την κλιματική αλλαγή και όχι εμείς», για να συμπληρώσει ότι «επανειλημμένα έχουμε υποδείξει ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως Επιτροπή Περιβάλλοντος τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, ώστε να μειώσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη».

«Στην Κύπρο έχουμε πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να μειώσουμε -παρότι μικρή χώρα και η συμβολή μας στο πλανητικό φόρτο είναι  μικρή- εντούτοις μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα. Σας δηλώνω υπεύθυνα ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και με την Επίτροπο Περιβάλλοντος κάνουμε ότι είναι δυνατόν», είπε ο κ. Αδάμου.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, της οποίας το γραφείο στήριξε την εκδήλωση, είπε πως «στην Κύπρο οι πολιτικές και οι νομοθεσίες δεν εφαρμόζονται στο βαθμό που πρέπει και όντως αυτοί που έχουν να πληρώσουν τις επιπτώσεις είναι η νέα γενιά».

Είπε ότι η δική της γενιά έχει κάνει τεράστια λάθη, για να προσθέσει πως «η κλιματική αλλαγή είναι εδώ στην Κύπρο και είμαστε η μόνη περιοχή του κόσμου που θα έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή».

«Μιλάμε για την προσαρμογή, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα και στο τέλος τα παιδιά θα έχουν στη δική τους γενιά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της λειψυδρίας της απερήμωσης, της μειωμένης παραγωγής, των προβλημάτων υγείας μέσα από την κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντικούς πρόσφυγες», είπε.

Κατέληξε λέγοντας πως «οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν τώρα και είναι ήδη αργά αν θέλουμε να προλάβουμε μια καλή ποιότητα ζωής».

Απαραίτητη η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% μέχρι το 2030

Σύμφωνα με το υπόμνημα που επιδόθηκε στους βουλευτές, οι νέοι αναφέρουν ότι σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το 2030, η Κύπρος οφείλει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 24% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το 2005. Προστίθεται ότι η ειδική αναφορά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), του σημαντικότερου επιστημονικού σώματος για την κλιματική αλλαγή, αναφέρει ότι αν θέλουμε να έχουμε μια πιθανότητα να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε 1,5 °C και να αποφύγουμε την καταστροφική κλιματική αλλαγή, είναι απαραίτητη η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το 2010.

Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημά του οι νέοι τονίζουν την ανησυχία και την αβεβαιότητά τους  σε σχέση με τις πιθανότητες επίτευξης των καθορισμένων στόχων από τις δημόσιες αρχές, αφού τα μέχρι τώρα διαβήματα και οι πολιτικές που εκπονήθηκαν από την κυβέρνηση, όσον αφορά τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς της στόχους, αφήνουν λίγα περιθώρια ελπίδας.

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ μακριά από τους καθορισμένους στόχους για το 2020 και ότι οι πιθανότητες για επίτευξη τους είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, ο στόχος για το 13% για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) δεν φαίνεται ότι θα επιτευχθεί αφού σήμερα η διείσδυση των ΑΠΕ βρίσκεται στο 9,9%. Το χάσμα για τον επιμέρους στόχο για ΑΠΕ στα μέσα μεταφοράς είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού η Κύπρος βρίσκεται στο 2,5% σε σχέση με τον στόχο του 10%», αναφέρουν.